Gemeente Vlieland

Start "Revitalisering jachthaven/bedrijventerrein Vlieland"

Op donderdag 21 juni is de officiële starthandeling verricht van de revitalisering van de jachthaven en bedrijventerrein Oosterseveld. De starthandeling bestond uit het onthullen van het bouwbord. Het project betreft een kwaliteitsverbetering van de jachthaven, het bouwen van een nieuw havenkantoor en het verbeteren en uitbreiden van het bedrijventerrein Oosterseveld op Vlieland.

Doel van het project is:

* verbetering van het toeristisch-recreatieve aanbod;
* verhogen van de (brand)veiligheid van waterrecreanten in de jachthaven en het Waddengebied;

* uitbreiding en verbetering van het bestaande bedrijventerrein als stimulans voor vestiging van lokale ondernemers, en mogelijkheid van verplaatsing uit het dorp;

* verhogen van de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van de oostkant van Vlieland.

Algemeen

Recreatie en toerisme vormt de belangrijkste economische factor voor Vlieland. Jaarlijks kan Vlieland rekenen op circa 500.000 overnachtingen. Een belangrijke trekker daarin is het dorp Vlieland, dat prachtig bewaard is gebleven en een vriendelijke en authentieke uitstraling heeft.

Tegelijk moet echter worden geconstateerd dat de huidige relatie tussen het minder fraaie haven(gebied) en het dorp niet optimaal is. Een ander aspect dat hier een rol speelt is het aanzicht van het eiland, wanneer men met de boot komt aanvaren. Een herinrichting van het havengebied biedt de mogelijkheid maatregelen te nemen die zowel de relatie tussen haven en dorp versterken als het aanvaaraanzicht verbeteren.

Vanuit recreatief oogpunt leidt het geen twijfel dat de watersport op de wadden nog groeipotenties heeft. Bovendien speelt nadrukkelijk mee de eisen ten aanzien van (brand)veiligheid. Tijdens drukke dagen liggen de boten zij aan zij tegen elkaar afgemeerd en dus niet aan een aanlegsteiger. Bij brand in zon situatie zullen watersporters niet altijd op tijd weg kunnen komen.

Jachthaven

De jachthaven wordt in oppervlakte met ca. 20% vergroot. De verouderde en onveilige ligplaatsen worden vervangen door een soort ligboxen, ingericht met drijvende steigers met moderne faciliteiten. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de huidige eisen van brandveiligheid. Per saldo blijft het aantal ligplaatsen gelijk. Tevens komt er een nieuw havenkantoor, waarin een horecavoorziening wordt opgenomen. Rond de haven worden wandel- en fietspaden aangelegd. Door dit alles neemt het voorzieningenniveau fors toe.

Bedrijventerrein

Op het bedrijventerrein Oosterseveld vindt een algemene kwaliteitsverbetering plaats, die in de toekomst een beperkte uitbreiding op een definitieve en duurzame wijze mogelijk maakt. De bestaande wegen worden vernieuwd en verbreed en het terrein wordt (in overleg met Staatsbosbeheer) landschappelijk afgeschermd in combinatie met het verleggen van de huidige dijk tussen jachthaven en bedrijventerrein. Ook vindt er een noodzakelijke reconstructie plaats van de ontsluiting van het bedrijventerrein.

Het huidige tankstation op de gemeentewerf, het enige op het eiland, krijgt een locatie buiten de hekken, zodat het dag- en nacht bereikbaar is.

Aannemer civieltechnische werken

Heuvelman Ibis BV heeft opdracht om het werk van de jachthaven en bedrijventerrein uit te voeren. In totaal moet ca. 5.300 m² talud- en oeverwerk verwijderd worden, 200 m' stalen damwand getrokken, 800 m' nieuwe damwand geplaatst, 1.550 m' drijvende steigers geleverd en geplaatst, aanbrengen 8.000 m² glooiingsconstructie en ca. 175.000 m³ grondverzet. Daarnaast moet een kleine bodemsanering van 50 m³ uitgevoerd worden. Het droge infradeel van het werk wordt uitgevoerd door Dura Vermeer. Daarnaast zijn er nog vele kleine, bijkomende werkzaamheden. Het vrijkomende zand wordt gedeeltelijk gebruikt voor de uitbreiding van het bedrijventerrein en suppletie in de duinen ter plaatse van de zeereep Stortemelk en op het strand ten oosten van het bedrijventerrein.

De ingenieurs- en adviesbureaus ARCADIS en Oranjewoud hebben de voorbereiding gedaan en gaan tevens de directievoering en toezicht van het werk uitvoeren.

De feitelijke werkzaamheden zullen na de bouwvak beginnen op het bedrijventerrein. De haven blijft nog tot in de loop van september in bedrijf. Het gehele werk moet uiterlijk 30 september 2008 opgeleverd worden.

Het gehele werk moet uiterlijk 30 september 2008 opgeleverd worden.

Havenkantoor

Het ontwerp van het havenkantoor wordt uitgevoerd door Wind Architecten Adviseurs. Voor het nieuwe havenkantoor is gezocht naar zowel een attractief en gebruiksvriendelijk- als een functioneel en kostenbewust ontwerp. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het definiëren van een aantal specifieke plekken die verschillende doelgroepen faciliteren binnen het gebouw. Hierbij zijn drie aspecten aanleiding geweest voor de vormgeving van het gebouw.

Toegankelijkheid verdieping, logistieke indeling:
* De indeling is verdeeld over twee bouwlagen waarbij ook belangrijke publieksfuncties (horeca) op de verdieping liggen. De voorzieningen voor de bootrecreanten (sanitair, wasserette, supermarkt) komen beneden, het havenkantoor komt boven.
* Het gebouw heeft een ontsluiting aan de landzijde, maar zal ook vanaf de haven aantrekkelijk zijn, zodat het publiek er naar toe getrokken wordt.

* De bovenverdieping is zowel van de land- als waterzijde bereikbaar. Omdat het gebouw op de dijk staat, heeft het tevens een waterkerende functie.

* Terras aan westzijde, direct bereikbaar vanuit haven
* Bij de balie van het havenkantoor is een informatie en ontmoetingsruimte georganiseerd. Deze plek vormt het hart van het gebouw en voorziet in computer/internet ruimte, een informatiemeubel en een zitje.

Landschappelijke inpassing:

* Het dijklichaam en het gebouw zijn sterk met elkaar verbonden door de langgerekte volumeopbouw.

* De dijk krijgt een lichte knik van waaruit het gebouw middels een keerwand het landschappelijke gebaar van de dijk voortzet.
* Voor de keerwand voert een monumentale en uitnodigende trap vanaf het havengebied naar de eerste verdieping.

Duurzaam bouwen

Het plan biedt veel mogelijkheden om duurzame bouwmethoden toe te passen.


-zonnepanelen op dak en luifel


-duurzaam materiaalgebruik


-dag en nacht ventilatie


-buitenzonwering


-oriëntering op het westen

Het project revitalisering jachthaven/bedrijventerrein wordt gefinancierd door:

* Gemeente Vlieland

* Stichting Aanloophaven Vlieland

* Provincie Friesland

* Staatsbosbeheer

* Rijkswaterstaat

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: S.J. (Sylvain) van der Velde, Tel. 06-46647396 projectleider