Royal Friesland Foods


22 juni 2007

Vernieuwd laboratorium Friesland Foods

Hoe heropen je het Centraal Laboratorium van een zuivelonderneming? Door iets heel bijzonders met melk te doen natuurlijk! Met Friesche Vlag melk en een chemische reactie kreeg de directeur voedselkwaliteit en dierenwelzijn van het ministerie van LNV mevrouw mr. A. Oppers donderdag 21 juni de sleutel in handen waarmee ze de deuren van het ingrijpend vernieuwde Centraal laboratorium van Friesland Foods in Leeuwarden kon openen.

Klanten, medewerkers en relaties van het Centraal Laboratorium kregen aansluitend een rondleiding door het laboratorium, dat na een ingrijpende verbouwing up-to-date is gehuisvest en ingericht. In het Centraal Laboratorium van Friesland Foods vinden kwaliteitscontroles plaats door middel van microbiologische en chemische analyses. Het laboratorium beoordeelt monsters van melk, andere grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten voor bedrijven van Friesland Foods in West-Europa. Daarnaast is het laboratorium betrokken bij training, advies en hygiëne monitoring voor Friesland Foods vestigingen in Europa, Azië en Afrika. Tenslotte is het Centraal Laboratorium actief in de ontwikkeling van nieuwe analytische methodes en technieken voor toepassingen in productieprocessen en in laboratoriumtoepassingen. Door dit alles heeft het Centraal Laboratorium, waar zeventig mensen werken, een spilfunctie in de kwaliteitsketen van Friesland Foods.

Trots op Nederlandse voedselveiligheid
Tijdens een korte toespraak, voorafgaand aan de officiële opening, gaf mevrouw Oppers aan trots te zijn op de status die Nederland heeft bereikt op het gebied van voedselveiligheid. "Consumenten maken zich daar in ons land nauwelijks druk om. Daaruit spreekt een groot vertrouwen in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Om dat te bereiken zijn elke dag enorme inspanningen nodig en daarin speelt ook Friesland Foods, via dit laboratorium, een rol", aldus mevrouw Oppers. Ze onthulde, dat een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit uit 2005 naar de zuivelsector al had geleid tot een ruimschoots voldoende beoordeling: "een pluim op de hoed van de hele sector als het gaat om kwaliteit." Friesland Foods heeft nadien, onder andere via het ketenkwaliteitssysteem voor boerderijmelk Qarant verder invulling gegeven aan een systeem voor kwaliteitsborging. Daarmee wordt onderstreept dat de onderneming zeer serieus bezig is met kwaliteit. Ondertussen demonstreert Friesland Foods met het recente project voor weidemelk en een lopende pilotstudie naar medicijngebruik in de melkveehouderij nadrukkelijk de blijvende aandacht voor voedselkwaliteit en - veiligheid.

Waardevol
General Manager Eelko ter Schure van het Centraal Laboratorium schetste tijdens de heropening kort de geschiedenis en de toekomst van het Centraal Laboratorium. In 1937 startte het bedrijf in Leeuwarden met een eigen R&D afdeling, in 1954 werd het huidige laboratoriumgebouw geopend door Prins Bernhard en in 2006 werd het Centraal Laboratorium (kwaliteitsonderzoek) een zelfstandige unit, los van Research & Development (vernieuwing in receptuur, product, proces en verpakking). De verbouwing en modernisering van het Centraal Laboratorium zijn uitgevoerd om de werkruimten in het meer dan vijftig jaar oude gebouw op een eigentijds niveau te brengen. Om dit te bereiken zijn in de afgelopen jaren de verdiepingen van het gebouw nagenoeg geheel gestript en opnieuw ingedeeld en ingericht. Het resultaat is een efficiënt en up-to-date geoutilleerd laboratorium. Worden de activiteiten van het Centraal Laboratorium nu nog wel eens gezien als `toegevoegde kosten' (added cost); in de toekomst staat voor het Centraal Laboratorium de toegevoegde waarde (`added value') aan de sterke merken van Friesland Foods centraal.