VVD


22-6-2007

Europese Commissie gaat blauwtong maatregelen herzien

De Europese Commissie gaat de gemeenschappelijke maatregelen voor de bestrijding van blauwtong herzien, zo schrijft zij in antwoord op schriftelijke vragen van VVD-europarlementariër Jan Mulder.

Verwezen wordt naar een rapport van de EFSA (European Food Safety Authority), dat onlangs verscheen en dat aangevraagd werd door de Europese Commissie, mede naar aanleiding van eerdere vragen van Jan Mulder over de bestrijding van blauwtong. In het rapport wordt geconcludeerd dat vaccinatie een nuttig instrument kan zijn. Dit rapport wordt nu gebruikt als de basis voor een debat over herziening van blauwtong bestrijdingsmaatregelen. Mulder: "Het is waarschijnlijk dat vaccinatie een prominentere rol gaat spelen bij de bestrijding van blauwtong."

Farmaceuten werken momenteel al aan de ontwikkeling van markervaccins tegen het blauwtong virus. Mulder: "Het is goed dat gewerkt wordt aan de ontwikkeling van vaccins. Samen met de beleidsmatige ruimte moet dit er voor zorgen dat bij een waarschijnlijke toekomstige uitbraak de directe en indirecte gevolgen beperkt kunnen worden." In de Europese begroting 2007 heeft Mulder geld vrij weten te maken voor het subsidiëren van de ontwikkeling van vaccins tegen blauwtong.

De Europese Commissie geeft in haar antwoorden ook aan dat ze met de lidstaten zal overleggen om ervoor te zorgen dat de maatregelen uniform toegepast worden. Mulder: "Ik hoop dat de Europese Commissie hier ook echt werk van maakt, zodat in de toekomst voorkomen wordt dat de vervoersbeperkingen in getroffen landen van elkaar verschillen."

Hieronder vindt u de links naar de schriftelijke vragen die Jan Mulder over de blauwtong bestrijding stelde en een link naar het EFSA rapport:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E- 2007-1613+0+DOC+XML+V0//NL

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P- 2006-5131+0+DOC+XML+V0//NL

http://www.efsa.europa.eu/en/science/ahaw/ahaw_opinions/ej479_bluetong ue.html