Politie Midden- en West Brabant

Politie stuurt SMS-Alert over vakantiekaart

TILBURG, 22 juni 2007

Politie stuurt SMS-Alert over vakantiekaart

TILBURG: De politie Midden en West Brabant heeft deze week, in drie delen, ruim 61.000 abonnees op SMS-Alert een bericht over de vakantiekaartenservice van de politie gestuurd.

De abonnees werden geattendeerd op de mogelijkheid om hun vakantie én sleutelhouder door te geven aan de politie. De politie Midden en West Brabant biedt inwoners van de regio deze service al vele jaren. De vakantiekaart staat op de website www.politiemwb.nl of is verkrijgbaar op het politiebureau. Via het nummer 0900 88 44 kunnen de gegevens ook telefonisch worden doorgegeven. Er is één voorwaarde: de vakantieperiode moet minimaal 7 aaneengesloten dagen duren.

Surveillance
Het invullen van een vakantiekaart betekent niet dat de woning permanent wordt bewaakt. De woning wordt in het gebruikelijke surveillancepatroon betrokken. De afgelopen jaren zagen agenten tijdens hun surveillance veel woningen die een onbewoonde indruk maakten. Bijvoorbeeld omdat de gordijnen op ongebruikelijke tijdstippen dicht waren of de verzamelde post van buitenaf te zien was. Keurig gesorteerd in stapeltjes: post, kranten en reclame of een hele berg achter de voordeur.

Meer over SMS-Alert
Met SMS-Alert is de politie in staat inwoners per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om bijvoorbeeld inbrekers aan te houden.

Aanmelden
Aanmelden voor SMS-Alert gaat heel eenvoudig: door een sms-je te sturen naar 8844, met daarin de tekst PMWB, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder, wordt iemand opgenomen in het systeem. Kort daarna ontvangt de aanmelder van de politie een welkomst-sms. Hierin staat tevens een wachtwoord.

Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kan de aanmelder via de website van de politie Midden en West Brabant (www.politiemwb.nl) zijn of haar gegevens raadplegen en wijzigen. Ook kan worden aangegeven wanneer iemand wel of geen oproepen wil ontvangen (bijvoorbeeld tijdens een vakantie).

De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel afgeschreven worden. De sms-berichten die de politie verstuurt, ontvangt de aangesloten wijkbewoner kosteloos, behalve wanneer hij of zij in het buitenland is.

Auteur: Willem van Hooijdonk