Groen!

Brussel, 22 juni 2007

Rapport Commissie DHaeseleer blijft ongeloofwaardig

Groen! vraagt geld te investeren in de technologie van de toekomst, niet in die van het verleden

Het nieuwe rapport van de Commissie 2030 biedt geen nieuwe inzichten. De commissie blijft doorhameren op dezelfde uitgangspunten, die eerder al sterk bekritiseerd werden door de milieubeweging, maar ook door de CREG, de VREG en de Nationale Bank.

Het rapport speelt helemaal in de kaart van Electrabel en Suez en dat is gezien de vele connecties allicht geen toeval. De samenstelling van de commissie-D'Haeseleer is een lachertje. Deze commissie werd immers samengesteld uit verstokte voorstanders van kernenergie. Sterker nog, veel commissieleden zijn gelieerd aan de nucleaire industrie.

Het rapport onderschat de mogelijkheden en de noodzaak van energiebesparing en energie-efficiëntie. Men blijft negeren dat elektriciteit slechts een deel vertegenwoordigt van de totale energiebehoefte.

De commissie wil de Belgische kerncentrales nog langer openhouden, terwijl wereldwijd de gemiddelde levensduur van kerncentrales die gesloten werden op 21 jaar ligt. In het scenario van de commissie gaan we vlot over de 40 jaar. Over bijkomende veiligheidsinvesteringen die nodig zijn om kerncentrales te beschermen, o.m. tegen terroristische aanslagen, wordt niet gerept. Noch over de vele kosten voor beveiliging en opslag van kernafval.

De commissie wil nu zelfs dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe kerncentrales en in steenkoolcentrales met opslag van CO2.

Als de voorgebakken conclusies van de commissie-DHaeseleer en van hun opdrachtgever Verwilghen gevolgd worden, neemt men niet alleen enorme risicos voor onze veiligheid, maar dreigt men vooral de boot te missen van de energierevolutie die wereldwijd gaande is. Er wordt wereldwijd massaal geïnvesteerd in windenergie en zonne-energie. Maar met de beslissing om kerncentrales langer open te houden of zelfs nieuwe te bouwen, geven we een bijzonder slecht signaal aan investeerders in toekomstgerichte duurzame oplossingen.

Groen! kiest voor ecologische vernieuwing, hernieuwbare energie en investeringen die ons op het spoor kunnen zetten naar een koolstofarme economie, niet voor het blijven pompen van geld in verouderde onveilige technologie.

Groen! is absoluut voorstander van een taks op afgeschreven kerncentrales. Spijtig genoeg had Paars niet de moed om tegen Electrabel in te gaan. Na de anti-sociale opstelling van Electrabel in het dossier van de gasprijzen, moet zon belasting er komen, hoe sneller hoe beter. Maar Groen! wil tegelijk dat de wet op de kernuitstap gehandhaafd blijft en dat de kerncentrales zoals gepland gesloten worden.

Voor Groen! is dé enige betrouwbare oplossing investeren in energiebesparing. Waarmee meteen ook het probleem van de toenemende energie- armoede kan worden aangepakt.

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid Groen! Tinne Van der Straeten, (toekomstig) kamerlid Groen!