Telematica Instituut


Intelligent cameratoezicht winnaar lichtpadenwedstrijd

2007-06-22

Telematica Instituut diende samen met de Universiteit Twente, de Politie Regio Twente, FC Twente, NDIX en T-Xchange een van de vijf winnende projectvoorstellen in voor de "Enlighten Your Research Award". Deze door SURFnet en NWO uitgeschreven wedstrijd beloont onderzoeksvoorstellen die noodzakelijkerwijs gebruikmaken van zogenaamde lichtpaden. De prijs bestaat uit een bedrag van 20.000 Euro en een lichtpad die voor de uitvoering van het project kunnen worden ingezet.

De inzending van het Telematica Instituut en partners is een vervolg op een project dat het instituut samen met de Politie Regio Twente uitvoerde bij het Arke Stadion, de thuishaven van voetbalclub FC Twente. Een intelligent camerasysteem ondersteunt hier stewards en politie door de ruimte in het stadion te scannen en automatisch in te zoomen op bijzondere gebeurtenissen, zoals fel licht (fakkels). Bewakers kunnen hierop reageren en de beelden doorspelen aan mobiele apparaten ter plaatse.

De inzet van lichtpaden kan de observatieruimte verplaatsen van het stadion naar de regionale meldkamer van de politie of naar een permanent ingericht regionaal crisiscentrum. Zodoende kunnen in de toekomst ook andere locaties en evenementen op dezelfde wijze - waar nodig permanent - worden beveiligd.

Een lichtpad is een gereserveerde optische verbinding tussen twee computers op een netwerk. Over deze verbinding gaat geen ander dataverkeer en er wordt geen gebruik gemaakt van optisch switchen. Zo'n lichtpad kan daardoor zeer grote hoeveelheden data in korte tijd op een veilige manier transporteren. Voor intelligent cameratoezicht op afstand is zo'n verbinding noodzakelijk, omdat het om realtime hoge-resolutiebeelden gaat die bovendien privacy gevoelig zijn.