Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Cultuurhistorische fietsroute Pannerdensch Kanaal verschenen

22 juni 2007
Onlangs verscheen de uitgave `Pannerdensch Kanaal, de hoofdkraan van Nederland'. Daarin beschrijft auteur Koos Steehouwer op verzoek van Rijkswaterstaat Oost Nederland de geschiedenis van de aanleg van het Pannerdensch Kanaal.

Deze verbinding - oorspronkelijk ontworpen als vestinggracht - werd 300 jaar geleden vergraven om meer water naar de Neder-Rijn en de IJssel te laten stromen. Helaas bleek het succes van deze gracht aanvankelijk wel erg groot: er stroomde zo veel water naar het noorden, dat veel dijken het begaven en bijvoorbeeld het plaatsje Herwen geheel verdronk. Door onderzoek en grote investeringen te doen, kregen de ingenieurs van vier samenwerkende provincies de grote rivieren in toom. In de Franse Tijd werd zelfs een nieuwe centrale dienst opgericht, die steeds verder zou uitgroeien. Aldus werd met het graven van het Pannerdensch Kanaal het fundament gelegd voor het huidige Rijkswaterstaat.

Op 9 juni werd op kasteel Doornenburg het eerste boekje aan de HID RWS ON (Hoofd ingenieur Directeur Rijks Water Staat Oost Nederland) aangeboden. Er zijn de komende maanden veel activiteiten in, op en rond het Pannerdensch Kanaal. Bezoek voor meer informatie www.pannerdenschkanaal.nl.

Biografie van een landschap

`Pannerdensch Kanaal', deel 58 in de RACM-reeks Cultuurhistorische Routes in Nederland, schetst de ontstaansgeschiedenis van het landschap. De auteur gaat terug tot de voorlaatste ijstijd, staat enige tijd stil bij een mogelijke Romeinse voorloper van het kanaal, schetst ingrijpende gebeurtenissen uit de eeuwen daarna, om vervolgens de periode van 1700 tot nu in kaart te brengen. De lezer kan - op de fiets - het gebied via een oostelijke (40 km) dan wel westelijke route (33 km) beleven. Een combinatie van beide is mogelijk voor wie wat meer zitvlees bezit. Het startpunt is steeds Zevenaar. De uitgave levert de begeleidende informatie.

TRAP

Het boekje maakt deel uit van een zogenaamde TRAP, een Toeristisch, Recreatief Aantrekkelijk Project. Een TRAP brengt u in contact met de geschiedenis zoals deze in het cultuurlandschap beleefbaar is.

Meer informatie over TRAP: via info@racm.nl of deze website. Bellen kan naar 033 4217622.

De Cultuurhistorische Routes zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en bij VVV's. Inlichtingen over de verkoop: uitgeverij Buijten & Schipperheijn, info@buijten.nl of 020-5241010. Voor alle voorgaande titels: zie op deze website onder Kennis/Publicaties/Publieksgerichte publicaties.

TRAP:
Toeristisch Recreatieve Archeologische Projecten