Gemeente Zeist

18-06-2007: Geplande opening busstation vervalt

image

Geplande opening busstation Driebergen-Zeist vervalt

De feestelijke opening van busstation Driebergen-Zeist gaat aanstaande vrijdag 22 juni niet door vanwege technische problemen. Het nieuwe verkeerslicht, dat moet zorgen voor een veilige doorstroming van het verkeer en afwikkeling van het busstation, kan nog niet in gebruik worden genomen. Gegeven de situatie zien de samenwerkende organisaties van de opening af. Alles wordt in het werk gesteld om de technische problemen te verhelpen. Dat zal nog zeker enkele weken in beslag nemen.

Bij installatiewerkzaamheden is gebleken is dat het verkeerslicht, dat de aansluiting op de Hoofdstraat moet regelen, niet reageert op de spoorwegovergang. Dit kan leiden tot onveilige situaties. Zolang het verkeerslicht niet operationeel is, kunnen de bussen van Connexxion nog geen gebruik maken van het nieuwe busstation. De bussen blijven voorlopig stoppen op de huidige (tijdelijke) locatie. In de toekomstige situatie stoppen alle bussen (vanuit beide richtingen) op het voorplein. Bij het wegrijden van het busstation wordt direct naar de Hoofdstraat teruggekeerd. De bussen maken dan geen gebruik meer van de Odijkerweg.

Gerealiseerde verbeteringen

Van april tot juni is gewerkt aan verbeteringen om het busstation weer aantrekkelijk te maken. De resultaten zijn inmiddels voor iedereen zichtbaar. De fietsstroken op de Stationsweg tot aan de Odijkerweg kunnen al gebruikt worden. De betere informatievoorzieningen en bewegwijzering voor voetgangers is reeds aangebracht. Het informatiepaviljoen zal binnenkort gevuld worden met reisinformatie voor zowel bussen als treinen, evenals toeristische informatie. Er zijn moderne, sociaal veilige fietsenstallingen met meer ruimte tussen de klemmen en meer mogelijkheden voor kabel- of beugelsloten, waarbij het aantal is uitgebreid van ongeveer 800 naar 1200

Achtergronden

De kwaliteitsverbetering van het belangrijke OV-knooppunt Driebergen-Zeist is een gezamenlijk project van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist, Bestuur Regio Utrecht, Connexxion, ProRail en NS. De opknapbeurt is bekostigd uit het regionale budget Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR-gelden). Het gaat om een noodzakelijke overbrugging voor de komende vijf tot zeven jaren, totdat de algehele herinrichting van de stationsomgeving een feit is. Dan is het 2015.