Kinderen hebben weinig nodig om lekker buiten te spelen

22.06.2007 / 06:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Masterfoods

Masterfoods

Kinderen hebben weinig nodig om lekker buiten te spelen

22 juni 2007 - Anno 2007 hebben kinderen nog altijd weinig attributen nodig om zich buiten te vermaken. Jongens voetballen en meisjes skaten het liefst wanneer ze buitenspelen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Lekker Buiten Spelen' van MILKYWAY naar het buitenspeelgedrag van kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het favoriete spel dat hun moeders vroeger speelden, touwtje springen, is uit de top 5 verdwenen.

Een bal, een schommel of knikkers. Kinderen hebben, net als vroeger, niet veel nodig om zich buiten te vermaken. Kinderen uit alle regio's vinden voetballen het allerleukste buitenspel. Maar ín de stad wordt veruit het meest gevoetbald (45 procent versus 29 procent elders in Nederland). Opvallend is dat moeders vroeger helemaal niet voetbalden, maar dat hun dochters dit spel op nummer 5 hebben staan. Naast voetbal zijn skaten, knikkeren, fietsen en verstoppertje spelen favoriet.

Schommelen in het hoge noorden
Zowel in het noorden als in het zuiden zweven kinderen graag door de lucht, zij het op een iets andere wijze. In Friesland, Drenthe en Groningen wordt gemiddeld meer geschommeld, terwijl de kinderen in Limburg en Noord-Brabant weer relatief vaker stuiterend op de trampoline staan. Naast locatie speelt leeftijd ook een rol in de keuze van het spel. Zesjarigen zitten het liefst op de fiets, terwijl zevenjarigen vooral willen knikkeren. Twaalfjarigen trappen het liefst een balletje op straat.

Verdwenen spellen
Een aantal spelletjes is met de nieuwe generatie uit het straatbeeld verdwenen. De jeugd van tegenwoordig hinkelt niet meer en laat ook kaatsenballen, tollen en blikkie trap voor wat het is. Spelletjes als trampoline springen, hutten bouwen, klimmen en het spelen van toneelstukjes zijn hiervoor in de plaats gekomen.

Voor het onderzoek 'Lekker Buiten Spelen' zijn 537 kinderen en 537 moeders ondervraagd.

MILKYWAY is in 2005 gestart met de campagne 'Lekker Buiten Spelen'. Het doel is om kinderen tussen de 6 en 12 jaar te stimuleren meer buiten te spelen. Hiervoor is het merk altijd op zoek naar nieuwe inzichten die buitenspelen kunnen stimuleren. Het programma Lekker Buiten Spelen op Jetix laat kinderen zien wat je buiten allemaal kunt doen.