P E R S B E R I C H T

NETGEAR ReadyNAS: intelligente netwerkopslag

ReadyNAS brengt high-end-technologie naar het midden- en kleinbedrijf

Rotterdam, 22 juni 2007 - NETGEAR, leverancier van geavanceerde netwerkoplossingen, heeft voor het midden- en kleinbedrijf én de 'prosumer' een betaalbare maar technisch hoogstaande NAS-oplossing (Network Attached Storage) in haar assortiment: de ReadyNAS. De ReadyNAS is er in twee uitvoeringen: de NV+ en de 1100. De NV+, het desktopmodel, is min of meer kubusvormig, de 1100 is compact en past in een serverrack, maar beiden bieden plaats aan vier schijven en hebben een eigen besturingssysteem (Linux) aan boord. De ReadyNAS is daarmee niet zomaar een kast met opslagcapaciteit maar een volwaardige netwerkserver in het klein.

De ReadyNAS is stil, snel, flexibel en betrouwbaar. Hij communiceert probleemloos met alle mogelijke netwerkapparaten, dus niet alleen met computers. De X-RAID-technologie maakt het mogelijk om het opslagvolume en het aantal schijven uit te breiden zonder dat de eindgebruikers er iets van merken. Ook kunnen schijven probleemloos worden overgezet van het ene naar het andere apparaat zonder dat iemand daar hinder van heeft.

ReadyNAS NV+: grote prestaties in een kleine kast
De NETGEAR ReadyNAS NV+, het desktopmodel, is een multifunctionele en uiterst compacte mediaserver voor kleine bedrijven én voor de veeleisende consument. Hij biedt plaats aan vier SATA-schijven met een totale capaciteit van vier terabytes. Door het instelbare RAID-regime - level 0, 1 en 5 - kan de beheerder kiezen voor een optimale beveiliging of een zo snel mogelijke datatoegang en alles daar tussenin.

De NV+ is gebaseerd op technologieën die tot nog toe voorbehouden waren aan high-end servers, technologieën als Gigabit Ethernet, continue systeemmonitoring en geavanceerde back-upfuncties. Deze specificaties zijn niet langer het exclusieve domein van grote organisaties: ook kleine bedrijven en technologisch bovengemiddelde thuisgebruikers kunnen er nu de vruchten van plukken. Voor hen is de NV+ de garantie dat de kostbare data niet aan falende hardware ten prooi zal vallen.

De Hot-Swap-technologie maakt het mogelijk om defecte of te klein geworden schijven probleemloos te vervangen zonder de ReadyNAS - en daarmee het werk - stil te leggen. De 'voordeur' biedt direct toegang tot de schijven, die met de snelsluiters eenvoudig worden losgekoppeld. Daarbij: het besturingssysteem staat niet op de schijven zelf, maar op een apart geheugen, zodat ook bij een eventuele crash de rest door kan blijven werken.

De NV+ is voorzien van drie USB 2.0-poorten - één aan de voorkant, twee aan de achterkant - en een LCD-scherm waarop de status kan worden uitgelezen. De krachtige 92mm koelventilator gaat oververhitting tegen. De NV+ werkt met Windows, Apple Macintosh, Unix en Linux. ReadyNAS 1100: zuinig en snel
Het 1U-serverrackmodel, de energiezuinige 1100 - 75 watt bij gebruik van vier 750 GB-schijven - is uitgevoerd met twee gigabit interfaces, hardware RAID en plaats voor vier Hot Swap SATA-schijven, en dat allemaal in een chassis van net iets meer dan 30 centimeter diep. Dus mocht de schijfcapaciteit niet genoeg zijn, dan kunnen er ook twee 1100's via de dual-gigabitverbinding rug aan rug aan elkaar worden gehangen. De gezamenlijke schijfruimte kan dan oplopen tot 8 terabytes. Met de bijgeleverde software van EMC Retrospect kunnen beide apparaten bijvoorbeeld een back-up van elkaar maken.

Naast snelheid, zuinigheid en bedrijfszekerheid is er ook rekening gehouden met het onderhoud van de ReadyNAS 1100. Door het makkelijk te demonteren chassis kan het onderhoud snel en zorgvuldig plaatsvinden. Bevestigingsrails, harddiskbrackets, voedingen en ventilatoren - essentiële onderdelen voor een server - zijn los verkrijgbaar en, indien nodig, snel te vervangen. Bij problemen met de schijven kunnen automatisch waarschuwingen worden verstuurd per e-mail, en dat betekent tegenwoordig óók naar de mobiele telefoon.

De ReadyNAS 1100 voorziet in drie beveiligingsniveaus: gebruiker, deler en administrator. Verder is hij voorzien van RAIDar voor het centraal monitoren van de servers. Het interne geheugen bedraagt 512 MB. Er is USB-ondersteuning voor printers, wireless, USP's, flash memory en USB-harddisks.

Netgear
Netgear (Nasdaq: NTGR) ontwerpt geavanceerde netwerkproducten die voorzien in de specifieke behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen en van thuisgebruikers. Het productaanbod van het bedrijf telt ongeveer 150 producten waarmee gebruikers hun Internetverbinding, randapparaten, bestanden, digitale multimedia content en toepassingen kunnen delen en gebruiken met meerdere computers en andere apparaten met Internettoegang. In juni 2006 is Netgear voor het tweede achtereenvolgende jaar door Business Week opgenomen in de lijst 'Hot Growth 100' van de snelstgroeiende bedrijven in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van Netgear bevindt zich in Santa Clara, Californië. Het Benelux-kantoor is gevestigd in Rotterdam. Meer informatie is te vinden op www.netgear.nl.