ROOD Groningen :: nieuws

G8: het Debat

Afgelopen 7 juni organiseerde ROOD in Huis de Beurs een debat over de G8. Onder leiding van debatleider Tjeerd van Dekken kruisten RuG-econoom Ger Lanjouw en SP-Eerste Kamerlid Tiny Kox de degens over het democratische gehalte van de G8.

Het was weer ouderwets Huis de Beurs, een zaal vol links volk, rook en temperaturen van ver boven de dertig graden. In het debat bagetaliseert Lanjouw vooral de rol van de G8 en erkende het ondemocratisch gehalte ervan, echter verdedigde hij deze door te wijzen op het slechte functioneren van de VN, waar kleine landen ook wat te zeggen hadden en die daar misschien dan wel hun zin kregen. Ook vond hij dat G8 toch ook veel goeds deed. Lanjouw verdedigde ook de vrijhandel als oplossing voor armoede. Aan de andere kant stond Tiny Kox die ook van mening was dat de G8 een zeer ondemocratisch orgaan is en die wees op de discrepantie tussen de mooie afspraken die op veel G8-bijeenkomsten zijn gemaakt en wat daarvan uiteindlijk terecht is gekomen. Kox vertelde dat scheve machtsverhoudingen in de wereld, zoals die bijvoorbeeld bij de G8 te zien zijn, bijdragen aan het instandhouden van armoede in de derde wereld. Mede door de hoge temperatuur lieten de twee zich niet verleiden tot een al te fel debat.

Het meeste indruk maakte echter de zaal, en wel een delegatie van ROOD/IS leden die daadwerkelijk bij de demonstraties waren geweest. Het beeld wat zij schetsten was vooral dat van een maatschappij die zich bewuster word van deze problematiek en ter plekke vreedzaam demonstreert, gesteund door lokale bevolking als voorhoede van vele maatschappij kritische organisaties.

Al met al toch een boeiende avond die een enkeling die positief over de G8 denkt aan het denken heeft gezet en velen vertelden wat zij eigenlijk al dachten en voelden.