Gemeente Tilburg

22 juni 2007

Autoloze zondag met of zonder verkeersbesluit?

Afgelopen week was er de nodige politieke commotie rondom de uitvoering van de autoloze zondag. Centraal stond de mate van handhaven: ondersteund door een te nemen Verkeersbesluit of op dezelfde manier georganiseerd zoals bij andere evenementen (denk aan autovrije evenementen als de kermis). Het college stelt zich op het standpunt dat de autoloze zondag vooral een feestelijk gebeuren moet zijn. Inhoudelijk is er nog eens goed gekeken naar de voors en tegens van een verkeersbesluit versus de evenementenaanpak (zie het eindvoorstel aan de gemeenteraad).

Het college is nog steeds unaniem van mening dat de evenementenaanpak meer dan genoeg waarborgen biedt om de autoloze zondag vlekkeloos te laten verlopen. Verkeerswethouder Els Aarts: "De politie gaat samen met verkeersregelaars zorgen voor een effectief optreden tegen automobilisten die de afzettingen negeren. Ook in de rest van Nederland werken gemeenten met deze aanpak bij het organiseren van een autoloze zondag."

Echter, gezien de opvatting van de meerderheid van de commissie Fysiek dat een verkeersbesluit meer garanties biedt, zal het college die variant uitwerken. Els Aarts: "We willen daarmee het beeld wegnemen dat we de autoloze zondag niet serieus nemen."

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon (013) 542 88 19.


---- --