Ingezonden persbericht


Koninklijk Horeca Nederland daagt SENA voor rechter Aantijgingen van SENA pure laster

Woerden, 22 juni 2007 - "De aantijgingen van SENA dat Koninklijk Horeca Nederland haar leden financieel zou hebben benadeeld is pure laster", zegt Lucas Petit, lid van het Landelijk Bestuur van Koninklijk Horeca Nederland. "Wij hebben ons volledig gehouden aan de contractuele afspraken met SENA. Koninklijk Horeca Nederland bevoordeelt juist haar leden met deze regeling. Onze leden betalen via ons veel minder aan SENA, dan ze anders aan SENA rechtstreeks zouden moeten betalen. Wij handelen in het belang van onze leden en dat is nu eenmaal een ander belang dan dat SENA heeft."

In 2004 hebben SENA en Koninklijk Horeca Nederland een overeenkomst gesloten om de afdracht van SENA-muziekrechten sterk te vereenvoudigen. Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland: "De afspraak betreft een 4-jarige lumpsum-regeling met SENA: Koninklijk Horeca Nederland betaalt jaarlijks een vast bedrag aan SENA op basis van een aantal deelnemers. Dit bedrag neemt jaarlijks toe. Een inschatting van het aantal deelnemers is vooraf met SENA afgestemd en contractueel vastgelegd. Bij minder deelnemers ligt het financiële risico volledig bij Koninklijk Horeca Nederland. Door een actief en enthousiast wervingsbeleid van onze kant zijn meer deelnemers aangemeld dan vooraf geschat. Daardoor is meer geld ontvangen; geld waarvan ook SENA heeft geprofiteerd."

"SENA moet ophouden met deze lastercampagne", zegt Lucas Petit. "Onze leden betalen via ons veel minder aan SENA, dan ze anders aan SENA rechtstreeks zouden moeten betalen. Om een voorbeeld te geven: een gemiddeld restaurant is via de regeling met Koninklijk Horeca Nederland E 200 kwijt aan SENA-gelden. Zou men rechtstreeks aan SENA betalen, dan bedraagt het maar liefst E 581,15. SENA moet niet zeuren nu blijkt dat onze regeling zeer succesvol is geweest. "

Petit vervolgt: "Alle gelden die na betaling aan SENA en aftrek van de kosten overblijven, gaan terug naar de leden. We zijn immers een vereniging. Dit geld is van onze leden en niet van SENA! Als de aantijgingen door SENA niet worden ingetrokken spant Koninklijk Horeca Nederland een kort geding aan tegen SENA."

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -