Concours Hippique International Officiel (CHIO)

Groot Brittannië wint landenwedstrijd in Rotterdam

Familie Whitaker aan zet in 4e wedstrijd Samsung SuperLeague with FEI

Rotterdam, 22 juni 2007 - De Samsung Super League with FEI is vandaag gewonnen door Groot-Brittannië. Nederland werd zesde. Dit was de 14e overwinning van de Britten in een landenwedstrijd in Rotterdam sinds de geschiedenis van landenwedstrijden vanaf 1948. Deze eerste Britse zege sinds het ontstaan van de Samsung Super League with FEI in Rotterdam in 2003 kwam tot stand met een familieteam. Dat bestond uit de bekende broers Michael en John Whitaker en hun nichtje Ellen, dochter van broer Stephen. Teamgenoot David McPherson en Ak Pilgrim reed twee keer foutloos, een staaltje van kunnen vanmiddag alleen ook door de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Mac Kinley werd geevenaard. Chef d'equipe van het Britse team, Derek Ricketts, is zeer tevreden met dit resultaat maar heeft nu de uitdaging om het team scherp te houden voor de volgende wedstrijd in Aken.

Het parcours dat Rob Jansen had gebouwd voor deze wedstrijd was eerlijk voor de paarden maar zeker niet eenvoudig. Het parcours in Rotterdam was een stuk groter gebouwd dan de eerdere landenwedstrijden van dit seizoen.

Het was nog wel zo veelbelovend drie weken geleden in Sankt Gallen, de overwinning van het Nederlandse landenteam in de Samsung Super League with FEI. Storm en regen kon de Nederlanders toen niet deren. Wat had iedereen dit succes graag herhaald gezien tijdens het 'eigen' CHIO Rotterdam, een glanzende overwinning van de Nederlandse springruiters. Maar het mocht niet zo zijn. De regen was er wel, de storm en de overwinning niet. Het oranje-kwartet werd zesde. In de totale stand van de competitie bracht deze zesde plaats Nederland nu op de vijfde positie.

Toch waren er wel een paar lichtpuntjes bij de Nederlandse ruiters. Vincent Voorn reed als tweede starter voor Nederland simpel foutloos rond met de schimmel Audi's Alpapillon-Armanie. Alleen werd dat gevolgd door een tweede ronde met helaas 8 fout. "Ja, jammer", reageerde de oud-Europese kampioen bij de jeugd Voorn. "Ik landde te kort achter de triple bar, dacht toen dat ik meer moest gaan rijden naar de planken-steilsprong, kreeg een 'dode sprong' zonder voorwaartse drang, moest te veel duwen en toen waren de fouten een feit. We hebben gewoon geen geluk gehad, dat is mijn conclusie."

Ben Schröder reed juist de tweede manche eenvoudig foutloos rond met de hengst BMC Rupert. Maar zijn problemen hadden zich de eerste manche al voor gedaan. In de eerste manche sprong Rupert groot over de sloot en toen miste Ben de lijn naar de volgende dubbelsprong. Ben Schröder: "Dat was niet nodig geweest, simpel zat. Ik wilde het beter doen dan goed. En toen was ik niet ontspannen meer. Gelukkig volgde er een tweede manche en kon ik toen alles gewoon simpel laten met als resultaat een foutloze rit."

Bondscoach Rob Ehrens stelt voor het landenteam in Aken over veertien dagen Vincent Voorn weer op. Angelique Hoorn (nu met Blauwendraad's O'Brien 12 en 8 fout), Gerco Schröder (met Eurocommerce Berlin nu 9 en 8 fout) Albert Zoer met Lincoln of Okidoki en Marc Houtzager zullen het team voor Aken completeren.

Het 59e CHIO Rotterdam brengt een gevarieerd hippisch programma met spring- en dressuursport op internationaal topniveau presenteren van 20 t/m 24 juni 2007. Deze rubrieken waar de hippische top aan start komt worden afgewisseld door shownummers en nationale rubrieken. Kaarten zijn nu online te bestellen via www.chio.nl