Gemeente Harlingen

Do en Syb samen op Harlinger Waddenstrand
31-5-2007
Do en Syb van der Ploeg vormen samen de hoofdact van Dommelsch Muziek Aan Zee 2007 in Harlingen. De tweede editie van het gratis toegankelijke festival vindt plaats op zaterdag 23 juni en wordt net als vorig jaar gehouden op het Harlinger Waddenstrand achter de Westerzeedijk (www.muziekaanzee.com) Het is de eerste keer dat Do en Syb samen op het podium staan, waarmee Stichting Zomerfestival Harlingen een nationale primeur in huis heeft gehaald.

Do, echte naam Dominique van Hulst, timmert al sinds haar vijftiende aan weg als zangeres. De eerste jaren voornamelijk in achtergrondkoortjes van onder andere Marco Borsato en ex-Spandau Ballet-zanger Tony Headley, maar in 2002 breekt ze internationaal door met een dance-versie van Bryan Adams' Heaven, dat ze samen opneemt met DJ Sammy. Het nummer wordt wereldwijd een enorm succes, maar vreemd genoeg niet in Nederland. Dat lukt pas als ze in 2003 een 'candlelight versie van hetzelfde nummer uitbrengt. Daarmee is Do's naam in eigen land definitief gevestigd. In 2004 scoort ze samen met Marco Borsato een nummer 1 hit met het duet Voorbij. Het levert haar bij de uitreiking van de TMF Awards in dat jaar de prijs voor Beste Zangeres op. Do heeft inmiddels twee succesvolle albums op haar naam staan. In november speelt ze een hoofdrol in Cinderella, een musical die in november 2007 in familiepark de Efteling te zien zal zijn. Syb van der Ploeg is vooral bekend als de charismatische frontman van de populaire Friese band De Kast, waarmee hij in 1997 doorbreekt met het nummer In nije dei. In 2002 stapt hij samen met drummer Nico Outhuijse uit De Kast en richt de Engelstalige rockband Spanner op. Als nevenproject heeft Syb van der Ploeg samen met de andere bandleden van Spanner de coverband Syb & Band. Syb van der Ploeg toerde in 2005 met Kayak langs de Nederlandse theaters en was in 2006 te zien in de musical Rembrandt als vaste vervanger van Henk Poort. Begin 2007 startte Syb, in samenwerking met o.a. Mir (beter bekend als Mirjam Timmer van voormalig popduo Twarres) en Julian Thomas een avondvullende popvoorstelling met de populairste Amerikaanse 'West Coast'-nummers aller tijden genaamd Motel Westcoast. Verder is hij actief als producer en songwriter en runt samen met Nico Outhuijse een opnamestudio in Leeuwarden. Eind dit jaar zal zijn eerste soloalbum verschijnen.

Dommelsch Muziek Aan Zee 2007 is een initiatief van Stichting Zomerfestival Harlingen. De stichting wordt gevormd door het Centraal Comité '45, de Lions Club Franeker-Harlingen en Margot Hoiting Management, waarvan de laatste tevens voor de organisatie tekent. Stichting Zomerfestival Harlingen heeft zich ten doel gesteld jaarlijks een gratis muziekfestival te organiseren op het Harlinger Waddenstrand en uit de nevenactiviteiten een plaatselijk 'goed doel' te sponsoren. Dit jaar is dat het Harlinger Zeekadet Korps. De eerste editie van Muziek Aan Zee leverde vorig jaar ruim 4.000 euro op voor de KNRM in Harlingen. Het optreden van Ellen ten Damme en de Konrad Koselleck Big Band trok circa 5000 muziekliefhebbers. Muziek Aan Zee wordt financieel ondersteund door de gemeente Harlingen en het plaatselijke bedrijfsleven. Hoofdsponsor is bierbrouwer Dommelsch, die zich onlangs voor de periode van drie jaar aan het festival heeft verbonden.
Dommelsch Muziek Aan Zee 2007 op zaterdag 23 juni begint om 20.00 uur met een optreden van de Friese coverband Virus. Vanaf 21.00 is het podium voor Do en Syb van der Ploeg en band. Vanaf 22.30 uur tot circa 24.00 uur kan er op het strand gedanst worden op soul en pop uit de jaren '70.