Gemeente Enschede

Bio, beter, best

In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is gedurende de zomermaanden de tentoonstelling Bio, beter, best ingericht; over biologische landbouw en veeteelt. Omdat op zondag 24 juni de landelijke Open Dag van biologische boeren en tuinders is (Open Dagen op 23 en 24 juni), is er op drie zondagen door NatuurEducatie van de gemeente Enschede een bijbehorende biologische markt georganiseerd.

Bio, beter, best
Steeds meer Nederlanders kiezen tegenwoordig voor producten uit de biologische landbouw. Zorg voor het milieu, dierenwelzijn, gezond en lekker eten en de voorkeur voor smakelijke producten uit de eigen regio zijn meestal redenen waarom men kiest voor biologisch. Maar wat is biologische landbouw eigenlijk? En wie zijn die biologische boeren en tuinders?
Op deze vragen geeft de tentoonstelling Bio, beter, best een antwoord. Op een aantal panelen worden de belangrijkste kenmerken van biologische landbouw en veeteelt uit de doeken gedaan en biologische boeren vertellen over hun beweegredenen om op de biologische toer te gaan. Waar moet een biologische boer precies aan voldoen voordat zijn producten officieel met een biologisch keurmerk worden goedgekeurd en is het echt waar dat biologische producten gezonder zijn en beter smaken? Wat is het verschil tussen ecologisch, biologisch en biologisch-dynamisch?

Biologisch, best logisch?
Ontdek het antwoord op deze vraag in de tentoonstelling en maak zelf uw keus: het blijkt dat de meeste Nederlanders wel iets over hebben voor dier- en milieuvriendelijke producten, alhoewel vaak ook de keus wordt gemaakt voor andere producten omdat ze goedkoper zouden zijn. Dit zorgt soms voor vreemde tegenstellingen: men ziet graag de koe met haar kalf in de wei, maar wil niet meer gaan betalen voor een glaasje melk. Dan moet de koe maar binnen blijven staan.......Deze dilemma's spelen helaas nog steeds een grote rol bij de verkoop van biologische producten. Hopelijk geeft wat meer achtergrondinformatie duidelijkheid over het waarom van een iets hogere prijs en het belang van biologisch voedsel.

Proef zelf
NatuurEducatie van de gemeente Enschede stelt iedereen in de gelegenheid om zelf te komen kijken en proeven op een van de drie themazondagen en heeft een aantal biologische boeren en bedrijfjes van 13.00 - 16.00 uur uitgenodigd om aanwezig te zijn en bezoekers hun producten te laten proeven en kopen:
Op zondag 24 juni is het hoofdthema: Jam / brood Op zondag 22 juli is het hoofdthema: "Zuivel / vlees" Op zondag 19 augustus is het hoofdthema: "Groenten / fruit" Ook biologische zorgboerderij De Viermarken, die in hetzelfde gebied gelegen is als het bezoekerscentrum, draagt zijn steentje bij en biedt op alle zondagen een aantal biologische producten uit hun eigen winkel te koop aan bij het bezoekerscentrum. Op de eerste thermazondag op 24 juni maakt De Viermarken biologische jam.
Toegang voor het publiek is gratis.

Organisatie: NatuurEducatie gemeente Enschede
Adres: Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark Van Heeksbleeklaan 68
7522 LB Enschede
Tel. 053 4351825
www.enschede.nl

5 juni 2007