Gemeente Tilburg

7-6-2007
Inspraak over deelplan De Havenmeester in Piushavengebied Informatie bijeenkomst op zaterdag 23 juni 2007

Het samenwerkingsverband van Van der Weegen en Panagro heeft bij de gemeente Tilburg een bouwplan ingediend voor de bouw van 238 woningen en 1500 m2 commerciële ruimte op de locatie Saan; het plan heeft de naam De Havenmeester. Het bouwplan past niet in het geldende bestemmingsplan 'De Haven'. In het bestemmingsplan heeft de locatie de bestemming 'Handel en Nijverheid'. Het bouwen van 238 woningen en 1500 m2 commerciële ruimte past daar niet in. Het college wil echter graag meewerken aan het plan en is een vrijstellingsprocedure gestart. Het bouwplan past namelijk in het gemeentelijk beleid en met name in het beleid voor de herontwikkeling van het Piushavengebied. Een vrijstellingsprocedure maakt het mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. In de periode van 15 juni 2007 tot en met 16 augustus 2007 kunnen belanghebbende schriftelijk inspraakreacties indienen.

De Havenmeester
Van der Weegen en Panagro hebben Inbo architecten de opdracht gegeven het plan De Havenmeester te ontwerpen. Het plangebied wordt begrenst door de Havendijk, Lancierstraat, Galjoenstraat en de Gondelstraat. Inbo heeft nu een voorlopig ontwerp gepresenteerd, waarbij van west naar oost, een blok met voornamelijk grondgebonden woningen, een plein met een woontoren en een bouwblok met een diversiteit aan woningtypen zijn gesitueerd. Het project De Havenmeester past in de visie van de gemeente om van het hele Piushavengebied een levendig centrumstedelijk woonmilieu te maken , dat door de aanwezigheid van water uniek en onderscheidend is ten opzichte van andere stadsdelen. Deze algemene visie voor de hele Piushaven is geschetst in de Ontwikkelingsvisie 2002.

Saan
Dit voorjaar is begonnen met de sloop van het Saanterrein, waar het project De Havenmeester gebouwd moet worden. Hiermee wordt een start gemaakt aan de lange reeks sloop- en bouwwerkzaamheden die nog gaan volgen in de Piushaven. Het terrein van Saan wordt gefaseerd gesloopt en gesaneerd. Het bedrijf zelf verhuist in het najaar van 2007 naar het bedrijventerrein Katsbogten. Naar verwachting begint ontwikkelcombinatie Van der Weegen en Panagro begin 2008 met de bouw van het project ' De Havenmeester'.

Informatiebijeenkomst
De gemeente Tilburg organiseert samen met de initiatiefnemer een informatiebijeenkomst op zaterdag 23 juni 2007 tussen 10.45 uur en 14.00 uur. Locatie: hal Smecon, Galjoenstraat 33

Het programma ziet er als volgt uit:
10.45 uur ontvangst koffie en thee
11.00 uur Wethouder Jan Hamming opent de bijeenkomst 11.05 uur Stedenbouwkundige Riek Bakker (voorzitter kwaliteitsteam Piushaven) presenteert de ontwikkelingen in de Piushaven 11.20 uur Rob Keizer, samenwerkingsverband Van der Weegen/Panagro, presenteert het plan De Havenmeester
11.35 uur Pauze en start informatiemarkt
12.00 uur Start forumdiscussie op basis van vragen uit de zaal Forum: Riek Bakker (voorzitter kwaliteitsteam), Rob Keizer (Ontwikkelaar plan Havenmeester), Bert van Breughel (Architect plan de Havenmeester), Thérèse Mol (projectleider gemeente Tilburg) en Ludo Hermans (stedenbouwkundige gemeente Tilburg)
12.30 uur Vervolg informatiemarkt
14.00 uur Einde informatiebijeenkomst

Iedereen is van harte welkom deze informatiebijeenkomst bij te wonen.