Ingezonden persbericht



2de editie van Beeldvorming in het historisch centrum van Oirschot

Van 23 juni tot en met 16 september vindt er in het historisch centrum van Oirschot de 2de editie van Beeldvorming plaats. Dit jaar is er werk te zien van 88 kunstenaars in de St. Petruskerk, het Kruysenmuseum en de expositieruimte van Kunstmakelaardij Metzemaekers.

St. Petruskerk
Schilderijen van 84 kunstenaars / Show Your Hope
In de Petruskerk zijn tijdens Beeldvorming schilderijen te zien van 84 Eindhovense kunstenaars. De werken zijn bijeengebracht door de stichting 80 vragen / Show Your Hope en geeft een behoorlijk overzicht van wat Eindhoven op dit gebied momenteel te bieden heeft. Er zijn werken te zien van onder andere: Wiel Wiersma, Henk Visch Aaron van Erp, Jan Radersma, Cees le Mair, Leo van Veghel, Theo Kuijpers, Lex Grote en Rik van Iersel.

De collectie is het resultaat van de mondiale mobiele expositie Show Your Hope die in 2003 van start ging. Deze organisatie reist met een opvallende gele vrachtwagen de wereld rond. Stichting 80 vragen is een bijzonder project waarbij kunstenaars over de gehele wereld gevraagd wordt om een artistieke bijdrage te leveren aan haar culturele en maatschappelijke reizen. Aan kunstenaars die zij tijdens reizen ontmoeten wordt gevraagd een wit paneel te beschilderen. Ieder schilderij heeft zijn verhaal en dit wordt door Show Your Hope gebruikt op de mondiale reizen en bij events en exposities. Beelden van Hessel Kikstra

Kikstra drukt zich in zijn beelden uit in sobere, heldere vormen, ontleend aan tekens die staan voor landschappelijke associaties.

De natuurlijke elementen- lucht, aarde, water - behoren traditioneel tot het Hollandse landschap. Zo is ook het orde om het landschap in toom te houden een oer-Hollands gegeven. In beide opzichten vormt het Hollands landschap een belangrijke inspiratiebron. Kikstra daarover: "mijn beelden ontstaan als een ordeningsproces van landschappelijke indrukken, emoties en gedachten naar een heldere, organische vormentaal". Daarbinnen zoekt Kikstra naar evenwicht, door aftasting van de mogelijkheden om beweging en veranderlijkheid tot een beeld te 'fixeren' en de relatie tussen ruimte, vlakken en contouren tot een optimale spanning te brengen. Al tastend worden de meest logische begrenzingen van het beeld bepaald. Daarbinnen vormt de tekenachtige kwaliteit van beweeglijke arabesken een evenwicht met de ruimtelijke verhoudingen van de elementen ten opzichte van elkaar. Dit zoeken naar het juiste evenwicht weerspiegelt de diepere drijfveer om materie, geest en emotie met elkaar te verenigen in een beeld.

Markt Oirschot

23 juni tot en met 16 september

Dagelijks van 13.30 tot 16.15 uur

Kruysenmuseum
Schilderijen en beelden van Theo Mackaay

Beeldhouwer, schilder en musicus. Was als een tiener al gepassioneerd door muziek en schilderen. Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie de Gerrit Rietveld en de Rijksacademie in Amsterdam, kreeg Mackaay de kans om zijn klassieken te leren kennen en te bewonderen waaronder, Permeke, Moore en Zadkine. Door deze invloeden maar vooral ook om hun vasthoudendheid aan en hun geloof in de expressie van de elementaire en organische vorm hielpen deze Mackaay bij het ontwikkelen van zijn eigen beeld(en)taal. In Mackaay's werk wordt telkens op een nieuwe en verrassende manier de expressie van de organische vorm verhevigd: door onverwachte accentuering en de met kracht doorgezette vereenvoudiging of andere, soms gedurfde en rigoureuze 'kunstgrepen'.

De Moriaan 9a Oirschot

23 juni tot en met 26 augustus

Donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur Kunstmakelaardij Metzemaekers
Schilderijen en tekeningen van Martijn Gerritse
Gerritse over zijn werk: Mijn tekeningen- en schilderijen bestaat uit citaten die ik ontleen uit verscheidene culturen, films of magazines. Hiermee wil ik een visueel verhaal schrijven dat een commentaar geeft op ons hier en nu. 'Het moment' dat Henri Cartier-Bresson zocht in zijn foto's zoek ik in mijn tekeningen en schilderijen. Ik ervaar dat dit mogelijk is door te collageren, hiermee kan ik door de combinatie van beelden ook een moment vangen. Beelden van Anneke de Witte
Opgerezen uit de zee hebben eilanden eeuwenlang onze verbeelding geprikkeld. Van paradijselijke gebieden, toevluchtsoorden, tot plaats der verdoemden. Eilanden zijn werelden in miniatuur. Plaatsen waar zee en land elkaar ontmoeten. Eb en vloed hebben de golven op het eiland doen rijzen en dalen en hebben gegeven en genomen. Eilanden worden gevormd door twee tegengestelden: ze zijn kwetsbaar, maar ook een rotsvast rustpunt in de stroom van energie, de oceaan.

De Moriaan 9a Oirschot

23 juni tot en met 16 september

Donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Entree Beeldvorming

2 euro. Hiermee heeft u toegang tot de drie locaties. De opbrengst komt volledig ten goede aan het restauratiefonds voor de St. Petruskerk.

Beeldvorming wordt mogelijk gemaakt door: OVO Oirschotse Ondernemingsvereniging, Stichting de Mug van Heijningen, Gemeente Oirschot, Crecs Creatie & Concept, van Mil en van Mil, De Meeuw, Het Land van Oirschot, Drukkerij De Croon van Heerbeek, en kunstmakelaardij Metzemaekers.


*