Ingezonden persbericht


Persbericht

Venlo, 13 juni 2007

Slotakkoord 'Week van het Platteland' in Limburgs Museum

EERSTE LIMBURGSE STROOPWEDSTRIJD, BLINKENDE TRACTOREN EN HISTORISCHE FILMBEELDEN

Het is inmiddels een bekend evenement geworden dat tienduizenden door heel het land op de been brengt en dat het platteland positief in beeld brengt. We hebben het natuurlijk over de Week van het Platteland die dit jaar voor de tiende maal wordt georganiseerd. In het kader van deze Week van het Platteland organiseren de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Limburgs Museum op zaterdag 23 en zondag 24 juni in Venlo een slotweekend met tot de verbeelding sprekende boerenactiviteiten, waaronder de Eerste Groot-Limburgse Appelstroop Blindproefwedstrijd.

Opmerkelijk in het programma is de Eerste Groot-Limburgse Appelstroop Blindproefwedstrijd die op zondag wordt georganiseerd op het plein voor het Limburgs Museum. Voor wie het niet weet of vergeten is: rinse appelstroop is een typisch Limburgs product. Geur en smaak roepen bij iedere Limburger herinneringen op. Traditioneel is het een broodbeleg voor de armen, de slobbers, de loonwerkers en fabriekarbeiders, nu staat het in de vakken van reformwinkels en is het door de internationale Slow Food-organisatie opgenomen in de Ark van Smaak - zeg maar de eredivisie van streekproducten wereldwijd.

Wedstrijd als ode aan de rinse appelstroop
Als eerbewijs wordt nu de Eerste Groot Limburgse Appelstroop Blindproefwedstrijd georganiseerd. Uit het rijke assortiment van originele stropen uit Belgisch en Nederlands Limburg is een representatieve selectie gemaakt van tien rinse appelstropen. Ze worden blind geproefd van genummerde schalen. Op het wedstrijdformulier staat een alfabetische lijst met de namen van de stropen die in competitie zijn. De deelnemers moeten bij deze namen het corresponderende schaalnummer zetten. Iedereen kan deelnemen. Wint u, dan mag u zichzelf de Beste Stroopproever van Limburg 2007 noemen en ontvangt u sowieso een mand met alle Limburgse stropen bereid op basis van appel. Maar op het museumplein is meer te doen. Denk aan een springkussen en een informatie- en verkoopmarkt van Limburgse fruitstropen. Bovendien zal de Venlose stadsdichter Daan Doesborg zal tijdens de wedstrijd een ode aan de rinse appelstroop ten gehore brengen.

Boerenbiechtstoel en verhalenvertellers
Naast de stroopwedstrijd op het museumplein zullen zaterdag en zondag in en voor het Limburgs Museum diverse activiteiten plaatsvinden. Zo staan er tractoren van vroeger en nu, is er een springkussen en zullen boeren en tuinders informatie geven over hun sector. In het museum zal, naast een DVD-presentatie met een impressie van lokale theaterproducties over het hedendaagse boerenleven, in het vertelcafé op hooibalen verhaald worden over hoe er vroeger werd gewerkt en geleefd en over hoe het platteland altijd in verandering is. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun herinnering te delen in het kader van het project Boerenerfgoed, dat verhalen over het platteland verzamelt en middels haar website, theaterstukken, educatie en tentoonstellingen weer terug probeert te geven. Om de speurtocht 'Ga de boer op!' en de grote biechtstoel 'de Boerenbiecht' kunt u niet heen. De Boerenerfgoedpastoor zal op ludieke wijze bezoekers vragen hun zonden op te biechten en het verhaal eerlijk uit de doeken te doen. Probeer hem te ontlopen.

Agrarisch leven Limburg in historische filmbeelden Met medewerking van de LLTB heeft het Limburgs Museum in het weekend bovendien een interessant filmprogramma met prachtige, recent geconserveerde films over van het agrarisch leven in Limburg in de jaren 1938 tot 1957. De kern wordt gevormd door de voorlichtingsfilms en documentaires uit de jaren 1938-1939 van de cineast Alex Roosdorp uit Deventer. Opvallend in het werk van Roosdorp is de toepassing van kleurenfilm, een grote bijzonderheid voor die periode, en het feit dat de opnames in heel Limburg plaatsvonden. Zo was Roosdorp onder meer in Roermond (Landbouwhuis en Eiermijn), Roerstreek (oogstwerk), Baarlo (augurkenteelt), Weert (Slachtveecentrale LIMCO), Bunde (fruitveiling), Maastricht (Rijkslandbouwproefstation), Beesel (proefboerderij De Hoosterhof), Horst (fokveedag), Gulpen (fruitteeltschool), Kronenberg (vergadering van Jonge Boeren) en Steyl (rozenkwekerij). Op het programma staat tevens de film 'Boerinnenleven' die het Limburgs Museum in 2004 met veel succes vertoonde op diverse plattelandslocaties. Roosdorp's opnames van Limburgse boerinnen aan het werk en actief in de Boerinnenbond worden in deze film begeleid door dialectliederen van Frits Criens, Ton Verhiel en Anja Bovendeaard. Naast het werk van Roosdorp omvat het programma een klein aantal aan de LLTB gerelateerde filmdocumentaires van diverse cineasten, gemaakt in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Een van de meest charmante reportages laat koningin Juliana zien, die een bezoek brengt aan activiteiten van de LLTB, zoals een taalcursus voor Jonge Boeren die emigratieplannen hebben. Ook krijgt zij op een vergadering van de Boerinnenbond streekproducten aangeboden.

Het Limburgs Museum ligt tegenover het NS Station Venlo, aan de Keulsepoort 5 in Venlo (www.limburgsmuseum.nl).



Ingezonden persbericht