Tony Neef lanceert hiv-campagne tijdens AmsterdamDiner

14.06.2007 / 16:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Volle maan

Volle maan

Ziekte zelf is niet het grootste probleem, maar de reacties erop wél

Tony Neef lanceert hiv-campagne tijdens AmsterdamDiner

De nieuwe hiv-campagne Plus Min vraagt aandacht voor het lastigste aspect van leven met hiv in westerse landen: de reacties van mensen zonder hiv. Plus Min wordt gelanceerd tijdens het AmsterdamDiner in de Heineken Music Hall op zaterdag 23 juni. Musicalster Tony Neef opent die dag de website plus-min.nl met dubbelinterviews: hoe reageert men op bijvoorbeeld een koorgenoot, buurvrouw, fractiegenoot of date met hiv? Het Plus Min team gaat in première tijdens het AmsterdamDiner en trekt tot Wereld Aids Dag (1 december) door het land om op een prikkelende manier bij te dragen aan het goed samen leven van mensen met en zonder hiv. Sinds hiv goed behandelbaar is, zijn de reacties vaak belastender voor hiv-positieven dan de ziekte zelf, of de behandeling ervan.

Zaterdag 23 juni vindt de vijftiende editie van het AmsterdamDiner plaats; het groots opgezette galadiner ten bate van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! Tijdens dit AmsterdamDiner wordt de campagne Plus Min gelanceerd. Na alle negatieve aandacht over hiv (de geweldsmisdrijven in Groningen en de publiciteit rondom bewust onveilig vrijen) wil deze campagne op een positieve manier support bieden bij het samen leven van mensen die hiv-positief (plus) zijn en mensen die hiv-negatief (min) zijn.

Musicalster Tony Neef opent 23 juni de website plus-min.nl: Ik vind hiv een heel onredelijke ziekte. Een ziekte die je oploopt door liefde, dat vind ik heel naar. Veel ziektes krijg je pas op latere leeftijd, maar hiv kun je ook als baby of tiener krijgen. Ik werk ook mee aan Plus Min, omdat ik me betrokken voel bij een goede vriend die hiv heeft. Het Plus Min team gaat bij het AmsterdamDiner prikkelend te werk: durft u een slok te nemen uit een flesje water waar iemand met hiv uit heeft gedronken? Omdat veel mensen geen realistisch beeld hebben van leven met hiv in het hier en nu, stelt het Plus Min team vragen als: Overlijden er per jaar meer mensen aan de gevolgen van aids in Nederland of meer door koolmonoxide-vergiftiging? Als je een vrouw met hiv bent en je wordt zwanger, kun je dan verantwoord zwanger worden? Wat is het rapportcijfer dat het meest wordt gegeven door mensen met hiv voor hun gezondheid? Het zal velen verbazen dat dat een 8 is. Het Plus Min team trekt tot Wereld Aids Dag (1 december) door het land en bezoekt onder andere uitgaanscentra, de introductieweek van een hogeschool, een gezinsdag en een symposium over werk.

Een koorgenoot, schoonzoon, politicus en motoragent met hiv Op Wereld Aids Dag wordt de campagne afgesloten met de publicatie van het boek Plus Min met vijftien dubbelinterviews over hiv in het dagelijks leven. De mensen zonder hiv vertellen over hoe zij reageerden toen iemand in hun naaste omgeving hiv bleek te hebben: bijvoorbeeld de alt in een koor in de Betuwe die van een sopraan hoorde dat die hiv had; een vrouw wier dochter een hypotheek wilde afsluiten met haar aanstaande man, waarbij die hiv bleek te hebben. Een politicus vertelt hoe het voelde om in vertrouwen te worden genomen door een fractiegenoot die vertelt over zijn hiv. Een rechercheur hoorde dat een collega hiv heeft. Vervolgens vertellen de mensen met hiv zelf hoe het voor hen was om te vertellen over hun hiv en hoe zij de reacties hebben ervaren. Op de website plus-min.nl staan voorpublicaties van interviews en daar kan ook het gratis boek Plus Min worden besteld.

Vervelende reacties
Vroeger was hiv ook in het westen een verschrikkelijke ziekte. Nu is hiv hier goed te behandelen: mensen met hiv moeten hun leven lang dagelijks op vaste tijden medicijnen gebruiken. Mensen met hiv zijn vaak heel gezond. Wie nu hiv oploopt en zijn medicijnen goed inneemt leeft hooguit iets korter dan wanneer hij geen hiv zouden hebben. Of je nu man of vrouw bent: je kunt zelfs veilig een kind krijgen als je hiv hebt. Hiv maakt het leven er echter niet makkelijker op. Veel hiv-positieven worden geconfronteerd met vervelende reacties: een partner of een vriend die er niet mee uit de voeten kan, een date die voor hiv wegloopt, een tandarts die er moeilijk over doet. Mensen die open zijn over hiv op hun werk hebben vaak minder goede carrièreperspectieven. Veel mensen kiezen er dan ook voor om vaak niet open te zijn over hun hiv (zie tabel). Heel begrijpelijk, maar ook erg jammer, want het kan soms heel belastend zijn om hiv geheim te houden en een goed gesprek over hiv kan je leven verrijken. De boodschap van Plus Min is: jij kunt support bieden bij leven met hiv! Heel simpel: ga mensen met hiv niet uit de weg. Je hoeft nergens bang voor te zijn. Je loopt écht niet zo makkelijk hiv op. Bij alledaagse contacten is het uitgesloten om hiv op te lopen. En bij seksueel contact: als iemand hiv-medicijnen gebruikt die goed aanslaan, is de kans dat je hiv oploopt zelfs uitermate klein als er een keer iets misgaat met een condoom.

Met hiv niet welkom in de Verenigde Staten
Vijftien jaar geleden hebben de Amsterdamse vijfsterrenhotels het initiatief genomen tot het AmsterdamDiner: het groots opgezette galadiner voor het Aids Fonds, destijds in een enorme partytent op de Dam. Aanleiding was dat mensen met hiv Amerika niet in mochten om te kunnen deelnemen aan het Wereld Aids Congres. Het gevolg hiervan was dat het Congres op het laatste moment uitweek van Boston naar Amsterdam. Tot op de dag van vandaag is het voor mensen met hiv niet toegestaan om naar de Verenigde Staten te reizen.

De initiatiefnemers
Plus Min is een initiatief van Volle Maan in samenwerking met Abbott, een van de makers van hiv-medicijnen. Volle Maan is gespecialiseerd in projecten over hiv. Zo organiseerde het bureau in 2005 een ontwerpwedstrijd voor een mooie en handige pillendoos voor mensen met hiv, Designed4Life. Een groot Nederlands warenhuis onderzoekt de mogelijkheid het winnende ontwerp van Designed4Life in productie te nemen.