Congres voor jong dementerenden vraagt aandacht politiek

18.06.2007 / 11:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting alzheimer nederland

Stichting alzheimer nederland

Congres voor jong dementerenden vraagt aandacht politiek: beleidsmaatregelen maken speciale zorg jong dementerenden onmogelijk

Op 23 juni 2007 organiseert Alzheimer Nederland in Driebergen een landelijk congres voor jonge mensen met dementie met de titel 'Even de aandacht: wij zijn er ook!'. Naast informatie en lotgenotencontact, moet het congres een signaal geven aan de politiek. Jong dementerenden zijn een aparte groep, die speciale zorg nodig heeft. Recente beleidsmaatregelen maken het onmogelijk om gespecialiseerde zorg voor deze groep te bieden.

ZORG VOOR JONG DEMENTERENDEN IS DUURDER
Jong dementerenden hebben een dubbel probleem: ze hebben een vreselijke ziekte en de voorzieningen voor mensen met dementie richten zich vooral op ouderen. Jong dementerenden vragen om zorg die past bij hun levensfase. Dit zorgaanbod verschilt wezenlijk van de zorg voor oudere dementerenden, omdat jong dementerenden lichamelijk nog vitaal en actief zijn. Bij jonge mensen met dementie komen ook vaker gedragsproblemen voor. Om hier goed mee om te gaan, is ondersteuning en dienstverlening op maat nodig. Er zijn bijvoorbeeld kleinere leefgroepen nodig, een team met een hoger deskundigheidsniveau, meer en langer toezicht en meer inzet van (para)medische disciplines. Naast de zorg voor de patiënt vraagt ook de familie meer begeleiding en ondersteuning. Daardoor is de zorg aan jong dementerenden EUR 67,- per dag (oftewel 20%) duurder dan reguliere patiëntgerichte zorg (bron: Stuurgroep Jong Dementerenden, 2005).

In de beleidsregel Zorgzwaartetoeslag 2006 komen jong dementerenden daarom in aanmerking voor een extra financiering van EUR 43,-. In 2007 word deze extra financiering bijna geheel teniet gedaan. De Zorgzwaartetoeslag is verlaagd naar EUR 28,- en de leeftijdsgrens voor jong dementerenden is verlaagd van 65 naar 60 jaar. Afgesproken zorg en activiteiten kunnen geen doorgang meer vinden en speciale zorgteams voor jong dementerenden moeten weer teruggeschroefd worden.

FEITEN EN CIJFERS
In Nederland zijn naar schatting 12.000 mensen die op jonge leeftijd aan een vorm van dementie lijden. Bij deze mensen begint het ziekteproces al ver voor hun 65ste jaar. Naar verwachting zal het aantal jong dementerenden in de toekomst stijgen door verbeterde diagnostiek, voorlichting en meer bekendheid. Omdat jonge mensen met dementie zich in een andere levensfase bevinden dan oude mensen met dementie, krijgen ze met andere problemen te maken. Mensen kunnen niet meer deelnemen aan het arbeidsproces en komen daardoor regelmatig in financiële problemen. Er zijn vaak nog thuiswonende kinderen, waarvan de opvoeding neerkomt op de gezonde partner. De diagnose blijft vaak lang onduidelijk. De gemiddelde tijd van klachten tot aan diagnose bij jong dementerenden is vijf tot tien jaar. Door hun leeftijd wordt er niet aan dementie gedacht, maar aan een burn-out of depressie. Ook komen op jongere leeftijd vaker zeldzame vormen van dementie voor. Dat maakt herkenning moeilijk. Reguliere voorzieningen voor mensen met dementie sluiten vaak niet aan op de wensen en behoeftes van jonge mensen met dementie. Ze zoeken naar een zinvolle dagbesteding, maar op een dagbehandeling voor oudere dementerenden voelen ze zich niet thuis. Hetzelfde geldt voor opname in een verpleeghuis. Op dit moment zijn er ongeveer 23 verpleeghuizen die een speciaal aanbod voor jong dementerenden bieden.

OVER ALZHEIMER NEDERLAND
Alzheimer Nederland zet zich al ruim 20 jaar in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten. Dit doen we door het financieren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Wij hebben een speciaal ondersteuningsaanbod voor jong dementerenden, waaronder een buddyproject, gespreksgroepen en een sociale kaart.


Noot voor de redactie -