Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Open NK Lightning Chess op 23 juni in Apeldoorn

Op zaterdag 23 juni wordt in het stadhuis van Apeldoorn de zesde editie van het Open NK Lightning Chess gehouden. Dit is een schaaktoernooi met slechts twee minuten bedenktijd per partij. Het toernooi heeft al jaren lang een vaste groep deelnemers, voor wie dit toernooi het hoogtepunt van het schaakseizoen is. Vaak worden er snelschaaktoernooien georganiseerd met een bedenktijd van slechts vijf minuten per persoon. Het Open NK Lightning Chess heeft in haar vijfjarige historie bewezen dat het nog sneller kan. Met het speeltempo van twee minuten per persoon is het toernooi uniek in Europa. De deelnemers komen dan ook van ver; in de vorige edities waren er schakers uit vele landen, waaronder Duitsland, België en zelfs Letland.

Dit jaar kan voor het eerst in de historie een Apeldoorner Nederlands Kampioen lightning chess worden. Internationaal Meester Merijn van Delft is een van de grote favorieten. Vorig jaar eindigde hij op de derde plaats, dit jaar zal hij er alles aan doen om hoger op het erepodium te komen. Een kleine twee weken voor het toernooi lijken zijn voornaamste belagers de IM's Erik Hoeksema en Thomas Willemze. Er hebben zich al ruim 120 deelnemers aangemeld bij het toernooi. Opgeven is mogelijk tot 23 juni op info@lightningchess.nl.

Voor de schakers die twee minuten bedenktijd toch echt te weinig vinden is er op zaterdag 23 juni nog voldoende op het gebied van schaken te beleven in de Apeldoornse binnenstad. Grootmeester Dimitri Reinderman zal op die dag aanwezig zijn in winkelcentrum De Oranjerie. Hier zal hij ondermeer simultaan spelen tegen het winkelende publiek uit Apeldoorn. Schaakvereniging De Schaakmaat organiseert de activiteiten in de Oranjerie. De jeugdafdeling van de schaakvereniging zal er de clubcompetitie afwerken. Zo kan iedereen zien hoe het is om bij een schaakclub te spelen. Ook zullen jonge schakers het `s middags opnemen tegen het publiek. (Mark Brussen)

Alle overige informatie over het toernooi is te vinden op www.lightningchess.nl.

---

Schaken op festijn voor basisscholen in Rotterdamse Ahoy

In Rotterdam vond op donderdag 14 juni een groot festijn plaats voor leerlingen van de basisscholen. Liefst 10.000 kinderen kwamen er op af. Zesduizend van hen deden mee aan sportwedstrijden.

Er werd ook geschaakt. Ondanks de soms oorverdovende herrie werd er een toernooi van zeven ronden afgewerkt. Julian Berger van de Heijberg school was de beste.

De gelegenheid werd ook aangegrepen om de SpeelZ leskist te laten zien. Daar was grote belangstelling voor.

Een verslag van de bijeenkomst is te lezen op de site van de RSB.
---