Radboud Universiteit Nijmegen


Antieke toiletten: de oude doos bevat veel nieuws

32 wetenschappers uit alle delen van de wereld komen eind deze week in Rome bijeen om voor het eerst in de wetenschappelijke geschiedenis te discussiëren over de toiletten in de Griekse en Romeinse Oudheid. De Radboud Universiteit Nijmegen, waar een aantal onderzoeken naar antiek sanitair en gebruik van urine plaatsvond, is een van de organisatoren van deze expertmeeting.

Het aantreffen van Romeinse groepstoiletten zorgt op archeologische opgravingen vaak voor veel hilariteit. Lange tijd was het not done om als wetenschapper deze resten van de `laagste culturele waarde' te bestuderen. Tegenwoordig hebben enkele onderzoekers hun aandacht toch op dit antiek sanitair gericht en de resultaten van hun onderzoek geven geweldige inzichten in verschillende aspecten van het onbekende dagelijks leven van de Romeinen. Hoe ging men om met hygiëne, hoe zat het met de privacy, met welke taboes was het toilet omgeven - enzovoort.

Alledaags leven
Tijdens de onderzoeksbijeenkomst die tussen 23 en 25 juni plaatsvindt in Rome, komen vragen aan bod als: waarom waren de toiletten zo luxueus ingericht, waren er problemen met de stoelgang, wie gebruikte de openbare toiletten, waarom gebruikte men ook kamerpotten? Maar ook de handel in urine, het (al dan niet) functioneren van de rioleringen, en de rol van de godin Fortuna op het toilet komen aan de orde, evenals de vraag hoe men destijds kinderen zindelijk maakte. Daarnaast bespreken de wetenschappers hoe men toiletten het meest efficiënt opgraaft en hoe men het best antieke fecaliën op etensresten en ziekten kan onderzoeken, een steeds belangrijkere bron van kennis over het alledaagse leven in de antieke oudheid.

De Radboud Universiteit Nijmegen organiseert deze eerste bijeenkomst samen met de Brandeis University uit Massachusetts (VS), het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome en de American Academy in Rome.

toiletten1.gif (126 Kb)

Romeinse groepstoiletten zien er overal in het Romeinse Rijk hetzelfde uit: een rij stenen zittingen met een gat om op te zitten en een gat aan de voorzijde. Hierdoor stak men, als variant op ons wc-papier, een spons aan een stok ter reiniging. Dit toilet komt uit Vaison-La-Romaine in Frankrijk.

toiletten2.jpg (74 Kb)

Romeinen waren bang op het toilet. Ze dachten dat demonen uit het riool of de beerput omhoog kwamen en bezit van hen namen, net op het moment dat ze op het toilet zaten. Goden moesten hen hiertegen beschermen: op een toiletwand in Pompeji is daarom de godin Fortuna (de godin van het geluk) geschilderd.

Meer afbeeldingen van antieke toiletten staan in de Digitale Wetenschapsagenda.

NB: De afbeeldingen in deze rubriek mogen worden overgenomen, echter slechts met vermelding van: Gemma Jansen/Radboud Universiteit Nijmegen. Bij de afbeelding van de nachtspiegel dient vermeld te worden: Archäologischer Park Carnuntum, Weststraße (Foto: Radbauer, Petznek)