Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Eten van eigen erf' centraal tijdens 10e landelijke Open Dagen van Biologica

à Jamie Oliver's restaurant Fifteen brengt 'Local Food' naar boerenerf

à 'Regionaal eten' nu in 70% van Nederland verkrijgbaar

In het weekend van 23 en 24 juni as. vindt de Culinaire Boerenmarathon plaats op zes boerenerven. Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf wil hiermee de eigen regio als voedingsbron onder de aandacht brengen. Zes topkoks, onder wie Ben van Beurten van Jamie Oliver's restaurant Fifteen, Michelin-sterrenkok Ron Blaauw en TV-kok Caspar Burgi van Food & Fit ondersteunen deze actie. Zij koken op het boerenerf met de oogst van het land. De Genneper Hoeve in Eindhoven opent zijn erf voor een unieke 'Lunch voor de Dieren'.

Lustrum Lunch voor de Dieren i.s.m. Design Academy Eindhoven

Biologica heeft jonge, net afgestudeerde studenten van de Design Academy in Eindhoven alsmede jonge koks uitgedaagd zich te verdiepen in de essentie van de biologische landbouw en de oorsprong van ons voedsel. Dit project resulteert in een 'Lustrum Lunch voor de Dieren' op de Genneper Hoeve als ode aan alle kippen, varkens en koeien op de biologische boerderijen. De betrokken koks bereiden op zondag een driegangen-proefmenu voor de bezoekers van de Culinaire Boerenmarathon in Eindhoven.

Regionaal eten en de mondiale voetafdruk

Onderzoeksbureau Datamonitor ziet een trend naar lokale producten waarvan de herkomst bekend is. Een trend die volgens het bureau is ontstaan 'als reactie op de voor consumenten oncontroleerbare stroom aan producten die van overal ter wereld, het hele jaar door op de markt gebracht worden. Biologisch, duurzaamheid en de verplichting om producten in de keten snel te kunnen traceren, voeden de hang naar lokaal geproduceerd(e) vlees en groenten en naar gezondheid" (bron: Tom van der Meer in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie). Ook de discussie over de 'voedsel voetafdruk' in relatie tot ons consumptiegedrag draagt bij aan een positieve beoordeling van lokale producten bij het publiek.

'Eten van eigen erf' nu voor 70% van de Nederlanders bereikbaar

Stichting Van Eigen Erf stimuleert de consumptie van regionale plattelandsproducten al sinds 2003. De Stichting heeft een landelijk netwerk van boerenwebwinkels en boerderijwinkels ontwikkeld waarbij mensen hun boodschappen 'direct van de biologische boer uit eigen regio' kunnen betrekken. Nederland telt 340 biologische boerderijwinkels. De Van Eigen Erf webwinkels hebben een dekkingsgraad van 70% in Nederland. Daarmee is eten 'van eigen erf' nu voor bijna iedereen bereikbaar.

De Culinaire Boerenmarathon en de Lustrum Lunch voor de Dieren worden mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Ministerie van LNV en de Provincie Brabant.


* Locaties & tijden:

* De Culinaire Boerenmarathon is op zaterdag 23 en zondag 24 juni van 10 tot 16 uur.

o zaterdag 23 juni: Zuid-Holland, Fa. Van Paassen, Bovenmolenweg 6, 2641 PW Oude Leede. Limburg, Heijerhof Beekkant 9 6095 PE Baexem

o zondag 24 juni: Overijssel, Groene Spoor, Haarstraat 55 7596 LM ROSSUM. Noord-Brabant, de Genneperhoeve, Tongelreeppad 1 5644 RZ Eindhoven. Flevoland, De Zonnehoeve Priempad 6 3896 LJ Zeewolde. Noord-Holland De StadsHoeve, Zunderdorpergouw 29, 1027 AT in Zunderdorp (Amsterdam) ,


* De Lunch voor de Dieren is zaterdag 23 juni van 13 tot 15:30 uur op de Genneper Hoeve, Tongelreeppad 1, 5644 RZ Eindhoven (Noord-Brabant).

Meer informatie over Stichting van Eigen Erf en adressen van boerderijwinkels en boerenwebwinkels is te vinden op www.vaneigenerf.nl

Kijk voor alle 200 deelnemende biologische boeren en tuinders op: www.biologica.nl/opendagen

Bijlage:

Foto Ben van Beurten