Gemeente Rotterdam

Op zaterdag 23 juni aanstaande peilt de commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen al fietsend en wandelend de veiligheid in het Oude Westen, het Oude Noorden, Katendrecht en op de Dordtselaan. De commissie praat o.a. met ondernemers, organisaties en bewoners over de wijkveiligheid en het beleid voor coffeeshops. Dat gebeurt tijdens een externe oriëntatie die om 09.30 uur begint en 18.00 uur eindigt. Omdat verschillende onderdelen van het veiligheidsbeleid aan bod zullen komen zijn alle raadscommissies uitgenodigd.

Behandeling in de commissie

Op 28 juni aanstaande behandelt de commissie de Veiligheidsindex 2007 en de nieuwe nota coffeeshopbeleid. Met de externe oriëntatie bereiden de leden zich hierop voor. De commissie wil de mening horen van verschillende partijen over veiligheid in de eigen leefomgeving en de aanpak van coffeeshops. Verder peilt ze in hoeverre de resultaten van de veiligheidsindex worden herkend op straat.

Start in het Oude Westen

Het programma start in het Oude Westen. De wijk steeg op de Veiligheidsindex van een 3,5 naar het veiligheidscijfer 4,5. Naast de stadsmarinier geven ook vertegenwoordigers van Wijkweb en Drugs in Kleur hun visie op veiligheid.Aansluitend spreekt de commissie tijdens een wandeling door de wijk met wijkambassadeurs en bezoekt ze een coffeeshop.

Oude Noorden en Katendrecht en Dordtselaan

Het gezelschap gaat aan het eind van de ochtend naar het Oude noorden. Deze wijk is op de index onveiliger geworden en daalde van een 5,2 naar een 4,1. Of en in hoeverre dit merkbaar is vertellen de bewoners, de wijkagent, een ondernemer van een coffeeshop en een ondernemer van een fastfoodrestaurant. Aansluitend bezoeken de raadsleden de wijk Katendrecht die eveneens daalde van een 6,3 naar een 5,7 en de Dordtselaan.

Veiligheidsindex De veiligheid in Rotterdam is in 2006 verbeterd, zo liet het college in april weten. Op de Veiligheidsindex scoorde de stad een 7,2, tegen een 6,9 in 2005. Het aantal probleemwijken daalde van 9 naar 6. Ondanks de positieve trend kwam een aantal wijken in de gevarenzone terecht.

nota Coffeeshopbeleid

In mei presenteerde de burgemeester de nota coffeeshopbeleid Rotterdam 2007. Coffeeshops binnen een straal van hemelsbreed 200 meter en 250 meter loopafstand van scholen moeten de verkoop van softdrugs per 1 januari 2009 staken. Dit heeft waarschijnlijk gevolgen voor 27 van de 62 coffeeshops.

Regelmatig de stad in

Het veiligheidsbeleid heeft veel aandacht van de commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen. Regelmatig trekken de leden de stad in om te spreken met burgers, bedrijven en organisaties over oplossingen voor onveilige situaties. Zo heeft de commissie sinds september 2006 externe oriëntaties gewijd aan de handhaving van de openbare orde bij voetbalwedstrijden, doelgroepbenadering (Antillianen-aanpak), cameratoezicht, preventief fouilleren, terrorismebestrijding op lokaal niveau, crisisbeheersing (veiligheidsregio), veiligheid in de horeca, en radicalisering. Ook bezocht ze onlangs de Britse steden Londen en Birmingham om zich te verdiepen in de maatregelen waarmee de veiligheid in Rotterdam kan worden vergroot.

Bron: Griffie, 21-06-2007