PvdA Europees parlement


'Nieuw EU-verdrag sociaal en democratisch'

23 juni 2007

Het nieuwe EU-verdrag is minder op de vrije markt gericht en is daarom een verbetering ten opzichte van het oude grondwetsvoorstel. Sociale en duurzame aspecten krijgen meer nadruk.

Vanwege deze uitkomst is Max van den Berg, PvdA-delegatieleider in het Europees Parlement, tevreden met hetgeen op de Europese top bereikt is die vanochtend in Brussel werd afgesloten.

"Bindende sociale grondrechten, gezondheidszorg en volkshuisvesting zonder belemmering door Europese marktregels en een Europees klimaatbeleid betekenen absolute winst voor alle Europese burgers", aldus van den Berg. Ook de toename van democratische controle door het Europees Parlement en de Europese burgers en de versterkte invloed van de nationale parlementen zijn zeer waardevolle onderdelen van het nieuwe verdrag.

Het nieuwe Europese verdrag is volgens van den Berg dan ook een goede vertaling van het Nederlandse 'nee'. "Nu kan de campagne beginnen om Nederlanders achter het Nederlandse belang in Europa te krijgen, met een 'ja' voor dit democratische en sociale verdrag."