Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
15 juni 2007

CLASSIC FM BATAVIACONCERT 2007
AANSPREKEND EN ROMANTISCH CONCERT IN DE BATAVIAHAVEN

Zaterdagavond 23 juni vindt voor de derde keer het Classic FM Bataviaconcert plaats. In de unieke ambiance van de Bataviahaven wordt speciaal voor dit concert in de havenkom een podium op pontons gebouwd. Vanaf 20:15 uur geven het virtuoze Matangi Quartet en pianist Christiaan Kuyvenhoven een aansprekend en romantisch concert. Voor de pauze speelt Christiaan Kuyvenhoven werken van Beethoven en Liszt. Hij speelt op een prachtige Fazioli vleugel, een instrument dat door veel pianisten de 'Ferrari onder de vleugels' genoemd wordt. Na de pauze treedt Christiaan Kuyvenhoven samen met het Matangi Quartet op. Zij spelen dan onder andere het prachtige pianokwintet van Schumann. Luister en geniet! Het concert is gratis toegankelijk.

Het Waterfestival is er voor de derde keer in geslaagd een bijzonder concert te programmeren op de zaterdagavond met internationaal gerenommeerde musici: het Matangi Quartet en de jonge pianist Christiaan Kuyvenhoven. U kunt plaatsnemen op een van de zitplaatsen op de kade. Maar u kunt er ook voor kiezen dit bijzondere gratis concert mee te maken vanaf uw eigen sloep of schip aan de waterzijde van het ponton.

Voor de pauze speelt pianist Christiaan Kuyvenhoven Beethovens Sonate nr. 27 in e en drie bekende composities van Franz Liszt: Sonetto 104 del Petrarca, Ave Maria uit Harmonies Poetique et Religieuses en Reminiscenses de Simone Boccanegra. Na de pauze speelt het Matangi Quartet m.m.v. Christiaan Kuyvenhoven het prachtige Pianokwintet in Es van Schumann. Dit stuk bestaat uit vier afwisselende delen en bevat het beste wat Schumann te bieden heeft: virtuoze vioolklanken, zangerige melodieën en gepassioneerde pianopassages. En dat alles in een zeer aansprekende, romantische stijl. Niet voor niets is dit stuk uitgegroeid tot een van de meest geliefde kamermuziekwerken in de muziekgeschiedenis en heeft Schumann hiermee zijn naam als componist van muziek voor kleine bezettingen voorgoed gevestigd. De musici besluiten met een aantal werken van de Oostenrijkse componist Fritz Kreisler die bol staan van emotie en vuurwerk.

MATANGI QUARTET
Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico Menacho (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello) boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn hierbij veelgebruikte typeringen. Met hun baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slagen de Matangi's erin nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. Zo traden zij op met Frédérique Spigt, maakten ze een dvd met Herman van Veen en zijn ze in uitgebreide formatie te horen op de cd Street Tango van Carel Kraaijenhof. In 2006 ondernamen ze een succesvolle tournee met Youp van 't Hek en voor 2008 staan optredens met zanger/acteur Jim de Groot op de agenda. Maar de kern is en blijft het rijke strijkkwartetrepertoire dat zij met nieuw élan tot leven te brengen. Vanzelfsprekend doen ze dit met groot respect voor de tradities van de klassieke muziek en die van het strijkkwartet in het bijzonder. Maar in essentie draait het bij het Matangi Quartet slechts om één ding: het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt. Het Matangi Quartet staat te boek als een van de meest veelbelovende kamermuziekensembles van Nederland. Het kwartet is opgericht in 1999 tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium. Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia van Nederland en daarbuiten.

CHRISTIAAN KUYVENHOVEN, piano
De jonge Nederlandse pianist Christiaan Kuyvenhoven (1985) heeft al diverse belangrijke prijzen op zijn naam staan. Zo won hij 2005 de Derde Prijs van de zevende editie van het prestigieuze Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht en was hiermee de eerste Nederlandse Liszt-laureaat sinds zestien jaar. In 1998 was Christiaan eersteprijswinnaar van het Prinses Christina Concours te Den Haag; twee jaar later werd hij uitgeroepen tot Jong Muziektalent 2000. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut met het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. In 2004 was hij winnaar van het XII Concurso Internacional de Piano Maria Campina in Faro, Portugal. Christiaan studeerde als leerling van Michail Markov achtereenvolgens aan de Muziekschool Twente, de Van Zweden School of Music en het Conservatorium Saxion Hogeschool Enschede en volgde hij diverse internationale masterclasses. Naast vele optreden in Nederland verzorgt Christiaan dit jaar ook een concerttournee door Zuid-Amerika. Er wordt gewerkt aan een gezamenlijke tournee in Zuidoost-Azië voor Christiaan en het Matangi Quartet. Op televisie was hij een aantal malen te gast bij Paul de Leeuw.

Petra Botter
Parkhaven 73
8242 PG Lelystad
Telefoon +31 (0)320 261104
Mobiel +31 (0)652067761


---- --