Gemeente Amersfoort

Beediging militairen (reservisten) van 50 Bataljon Nationale Reserve in Amersfoort

Midden in het centrum van Amersfoort, voor de Lieve Vrouwe kerk, zullen op zaterdag 23 juni 26 militairen (reservisten) van 50 Bataljon Nationale Reserve worden beëdigd. Het bataljon maakt deel uit van de Koninklijke Landmacht en is gelegerd op de Bernhardkazerne in Amersfoort.

Iedere militair, inclusief reservisten, die wordt aangesteld bij de Koninklijke Landmacht, wordt officieel beëdigd door het afleggen van de eed of belofte op een door het staatshoofd uitgereikte standaard of vaandel. De beëdigingsceremonie voor de Lieve Vrouwe Kerk begint om 09:55 uur. Daarbij zijn aanwezig het gehele bataljon en genodigden van de te beëdigen militairen.

Aanwezige hoogwaardigheidsbekleders zijn onder andere mevrouw van Vliet - Kuiper, burgemeester van Amersfoort en kolonel Van den Bos, commandant Regionaal Militair Commando West. Het winkelende publiek en of inwoners van Amersfoort zijn van harte uitgenodigd om op 23 juni deze beëdigingsceremonie bij te wonen.

50 Bataljon Nationale Reserve bestaat uit ongeveer 300 militairen. Het overgrote deel hiervan is reservist. Het bataljon wordt voornamelijk ingezet bij het uitvoeren van bewakings- en beveiligingstaken op Nederlands grondgebied. De eenheid kan ook worden ingezet bij binnenlandse crisissituaties.

Het bataljon maakt deel uit van het Regionaal Militair Commando West (RMC West). Dit commando is vanuit Defensie, in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten. Civiele organisaties, verenigingen en stichtingen doen via RMC West ook regelmatig een beroep op kennis, materieel en personeel van de landmacht. Zo ondersteunt zij diverse sportieve evenementen in de drie provincies.