Gemeente Rotterdam

Nr.
22 juni 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 23 juni t/m 1 juli 2007

Wethouder Geluk eregast bij Ouderinitiatief De Provenier Op zaterdag 23 juni van 16.30 tot 17.30 uur is wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) te gast bij de viering van het tweejarig bestaan van Ouderinitiatief De Provenier. Hij neemt voor de kleinsten van de school een cadeau mee. De viering is op het Plein Basisschool De Provenier, zijde Klein Coolstraat. Twee jaar geleden hebben deze ouders hun kinderen gezamenlijk aangemeld op basisschool De Provenier met als doel om van hun 'zwarte' buurtschool een gemengde school te maken. Gesteund door de gemeente Rotterdam (o.a. financiering interne naschoolse opvang) en de schooldirectie heeft de school inmiddels een gemengde onderbouw. De leerlingen van De Provenier zijn bezig met het voorbereiden van een verrassing voor de wethouder. (Voor meer informatie: Ouderinitiatief De Provenier, Barbara Schreuders, Machteld Wijnands en Hester Scheurwater, tel. 06 - 4149 3639 of ouderinitiatief@gmail.com)

Wethouder Bolsius raft mee bij waterroute Zuiderpark Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) raft maandag 25 juni om 10.00 uur mee met de eerste les van de Waterroute Zuiderpark. Hij doet dit samen met een aantal kinderen van groep 7 van basisschool 'De Blijvliet'. De route is samengesteld door het centrum voor natuur- en Milieueducatie (Sport en Recreatie) en Gemeentewerken Rotterdam. In totaal doen ruim vierhonderd kinderen mee aan de route. De kinderen zitten allemaal in groep 7 in één van de basisscholen in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord. (Voor meer informatie: Gemeentenwerken, Monique Godijn, tel. 010 - 489 43 62)

Wethouder Baljeu bij OV-chipkaart festiviteit
Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) maakt op maandag 25 juni om 10.00 uur als eerste in Nederland een tramrit met een OV-chipkaart. Ze stapt in bij de tramhalte voor het Stadhuis. Met de succesvolle afronding van de laatste testen rondom de OV-chipkaart is de weg vrij door de landelijke invoering. De eerste concrete uitbreiding is de aansluiting van de bussen en trams van de RET in Rotterdam op het systeem, waardoor reizigers in Rotterdam in zowel metro, bus als de tram terecht kunnen met een OV-chipkaart. Later op de ochtend zal de 1 miljoenste OV-chipkaart uitgereikt worden aan een reiziger door OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven. (Voor meer informatie: RET, Dirk Spaans, tel. 06 - 51 586 580)

Wethouders Kriens en Geluk bezoeken House of Hope
Op Maandag 25 juni van 10.30 tot 12.00 uur brengen de wethouders Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) en Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) een werkbezoek aan House of Hope, een sociaal project voor ondersteuning en ontmoeting in de Tarwewijk. House of Hope is gevestigd aan de Jungeriusstraat 121. (Voor meer informatie: House of Hope, Cor Hubach, tel. 010 - 428 2528 of 06 - 1509 3085)

Wethouder Schrijer neemt deel aan discussie tijdens EHNR congres Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) neemt op maandag 25 juni van 10.45 tot 11.45 uur deel aan een discussie tijdens het EHNR-congres, dat gehouden wordt in de Doelen aan het Schouwburgplein 50. Het European Network for Housing Research congres wordt van 25 - 28 juni gehouden en gaat over wonen, bouwen en de gebouwde omgeving tot relatie met de duurzaamheid. Dominic Schrijer gaat discussiëren over het Pact op Zuid en in het bijzonder over de zuidelijke tuinsteden en Oud Zuid. Wat zijn de motoren van deze aanpak? De organisatie is in handen van Onderzoeksinstituut OTB van de Technische Universiteit Delft en is bedoeld voor onderzoekers en vaklieden binnen het huisvestingsgebied. (Voor meer informatie: dS+V afdeling Wonen, mevr. J. Vermaat, tel. 010 - 489 73 10)

Wethouders Kaya en Kriens nemen deel aan conferentie eergerelateerd geweld Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) en wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) nemen op maandag 25 juni van 16.00 tot 17.00 uur deel aan de werkconferentie 'In de aanpak verbonden', over de bestrijding van eergerelateerd geweld. De werkconferentie vindt plaats in het World Trade Center, Beursplein 37 in Rotterdam. De conferentie start om 12.00 uur en wordt afgerond om 17.00 uur. De conferentie is bedoeld om de samenwerking tussen lokale overheid, reguliere instanties en minderhedengroepen te versterken, initiatieven en inzet te koppelen en samenhang met de bestuurlijke aanpak te vergroten. De resultaten van de conferentie worden aan het eind van de dag gepresenteerd aan de wethouders Jantine Kriens en Orhan Kaya en voorzien van een blik op de toekomst. (Voor meer informatie: Marcia Albrecht, Projectcoördinator Eergerelateerd Geweld GGD, tel. 06 - 1432 2887)

Wethouder Karakus opent het congres 'European Network for Housing Research' Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) houdt maandag 25 juni om 17.45 uur een welkomstwoord op het congres 'European Network for Housing Research' (ENHR). Het congres vindt plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis en is bedoeld voor onderzoekers en vaklieden binnen het huisvestingsgebied. Tijdens het congres worden aspecten van volkshuisvesting en de gebouwde omgeving en de relatie met duurzaamheid belicht. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Farida Aghris, tel. 010 - 417 21 77)

Burgemeester Opstelten opent visrestaurant Las Palmas Burgemeester Ivo Opstelten opent op dinsdag 26 juni om 21.00 uur het visrestaurant Las Palmas aan de Wilhelminakade op de Kop van Zuid. Na de opening volgt een live registratie van de finale van 'Hermans Helden'. In dit televisieprogramma van chef-kok Herman den Blijker, strijden de deelnemers voor een baan als chef-kok van het nieuwe visrestaurant Las Palmas. De finale is ook live te volgen op RTL5, tussen 21.30 tot 22.30 uur. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 06 - 5324 8021)

Wethouder Bolsius geeft startsein voor fietsproject Thermiek Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) geeft woensdag 27 juni om 8.45 uur in 'de Nieuwe Brandaris' op de van Noortwijckstraat 30 het startsein voor een fietsproject van welzijnsorganisatie Thermiek. Allochtone vrouwen in Overschie krijgen met dit project de kans om hun zelfstandigheid te bevorderen, uit hun isolement komen en participeren in de samenleving. Vrijwilligers geven deze vrouwen fietsles, waarna de vrouwen in een fietsclub de Rotterdamse stad verkennen. Voor dit project worden fietsen gebruikt die van straat zijn gehaald omdat ze fout geparkeerd stonden. Roteb heeft deze fietsen opgeknapt, zodat ze weer voldoen aan de eisen van de verkeersregelgeving. (Voor meer informatie: Thermiek, José Spiering, tel. 010 - 415 43 92)

Wethouder Schrijer reikt eerste Gouden Driehoek uit Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) reikt op woensdag 27 juni om 14.30 uur de Gouden Driehoek uit aan het Jonge Noorden en Stichting Padam. De Gouden Driehoek is een prijs voor organisaties die zich inzetten voor meer en betere stages. Het Jonge Noorden bestaat uit hbo-studenten van InHolland die leerlingen van Zadkine helpen met het vinden van stageplaatsen. Padam is een multiculturele dagvoorziening in Spijkenisse die het afgelopen jaar stagiaires van Zadkine heeft begeleid. Met de prijs wil de gemeente inspirerende initiatieven onder de aandacht brengen. Locatie: projectbureau Het Jonge Noorden, Vijverhofstraat 47 te Rotterdam. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Paul Tissingh, tel. 06 - 51 07 47 91)

Wethouder Kriens neemt deel aan gesprek over Wonen & Zorg Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) neemt op woensdag 27 juni van 14.00 - 17.00 uur deel aan een plenair gesprek over wonen en zorg op een bouwlocatie aan de Schietbaanstraat. Sprekers zijn (naast de wethouder) De heer De Veen (raad van bestuur Bavo Europoort) en de heer Duyts (directeur Vestia Rotterdam Noord). Vestia en Bavo Europoort bouwen aan de Schietbaanstraat woningen voor psychiatrische patiënten waarin zij zelfstandig kunnen wonen. Rond 16.30 uur legt wethouder Kriens de eerste steen. (Voor meer informatie: Vestia Rotterdam Noord, Annemarie Zwanenburg, tel. 06 - 18 50 04 92)

Wethouder Bolsius lost startschot voor avondvierdaagse Delfshaven Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) lost woensdag 27 juni om 18.45 uur het startschot voor de avondvierdaagse in Delfshaven op het Tidemanplein. De wandeling start van 25 tot en met 28 juni, elke dag om 18.30. In totaal lopen er 360 kinderen van 7 scholen en 200 ouders mee. (Voor meer informatie: Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 - 417 93 24)

Wethouder Bolsius ontvangt Europese Tafeltennis Unie in Stadhuis Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) ontvangt donderdag 28 juni om 12.00 uur de Europese Tafeltennis Unie in het Stadhuis. Deelnemers van de bijeenkomst wisselen ervaringen uit over de Europese Tafeltennis Kampioenschappen voor Veteranen die gehouden worden van 24 tot en met 30 juni in het Topsportcentrum. (Voor meer informatie: Topsportcentrum Rotterdam, Edwin Zuidgeest, tel. 010 - 497 12 12)

Wethouder Geluk opent nieuw pand Technicom
Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) verricht op donderdag 28 juni om 16.00 uur de openingshandeling in het nieuwe pand van Technicom aan de Koddeweg 43-45 in Hoogvliet. Technicom is een van de grootste private opleidingsinstituten voor de procesindustrie en is vooral actief in de regio Rijnmond. Technicom is op dit moment bezig met een erkende beroepsopleiding voor Rotterdamse werklozen in de procesindustrie. (Voor meer informatie: Wendy van Leeuwen, wendy@afritc.nl of Jan Dirk Stouten, 06 - 4200 0088)

Wethouder Karakus spreekt bij openingsfeest nieuwbouwproject de Plussenburgh Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) houdt donderdag 28 juni om 16.30 uur een toespraak bij het openingsfeest van nieuwbouwproject de Plussenburgh, recht tegenover het winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam-IJsselmonde. De Plussenburgh is een luxe serviceflat voor 55-plussers met 88 drie- en 16 vierkamerhuur-appartementen en een inpandige parkeergarage. Tijdens het openingsfeest wordt het nieuwbouwproject gepresenteerd. (Voor meer informatie: Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, Monique Groenewegen, tel. 06 - 46 574 292)

Wethouder Baljeu geeft startschot voor gratis OV voor 65+'ers Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) en staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat geven op vrijdag 29 juni om 9.00 uur in het Stadhuis, het officiële startschot voor de proef gratis OV voor 65+'ers. Met de proef willen de gemeente en het ministerie onderzoeken in hoeverre gratis openbaar vervoer ertoe leidt dat ouderen er vaker op uit trekken en meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook is de proef bedoeld om het gebruik van de OV-chipkaart door ouderen te bevorderen. (Voor meer informatie: dS+V afdeling communicatie, Gert-Jan van Zoggel, tel. 010 - 489 55 94)

Wethouder Geluk bezoekt scholingswinkel Albedacollege Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) bezoekt op vrijdag 29 juni om 13.30 uur de scholingswinkel van het Albedacollege aan de Groene Hilledijk 228, Rotterdam. De winkel is gevestigd in het winkelgebied Boulevard Zuid en vormt het centrale punt van waaruit verschillende partners de samenwerking bundelen om ondernemers in het winkelgebied te ondersteunen en activiteiten voor het winkelcentrum en de buurt te ontplooien. Wethouder Geluk spreekt er met leerlingen, docenten en ondernemers. Het project won in april van dit jaar de Rotterdamse OSKAR. (Voor meer informatie: Kees Corbet, 06 - 2043 9662)

Wethouder Karakus reikt prijs uit aan architect voor verbetering entrees de Peperklip Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) reikt op vrijdag 29 juni om 16.00 uur een prijs uit aan de winnaar van de prijsvraag 'Nieuwe toegangen voor de koppen van Peperklip'. De prijsuitreiking vindt plaats in het Binnenterrein van het woongebouw aan het Lodewijk Pincoffsplein. De Peperklip bestaat in 2007 25 jaar. Om dit te vieren en in het kader van Rotterdam 2007, City of Architecture heeft Vestia Rotterdam Feijenoord een openbare projectprijsvraag uitgeschreven onder jonge (interieur)architecten voor de verbetering van de entrees in de koppen van de Peperklip. (Voor meer informatie: Vestia Rotterdam Feijenoord, Jantien van Driel, tel. 010 - 423 99 33)

Wethouder Bolsius opent heringerichte Zaagmolenkade Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) en portefeuillehouder Ahmed Harika openen zaterdag 30 juni om 15.00 uur de heringerichte Zaagmolenkade. De feestelijke opening is tegelijkertijd het startsein voor de jaarlijks drijvende tentoonstelling van Galerie op de Rotte. De Zaagmolenkade heeft een nieuwe indeling en de bestrating, de riolering en het straatmeubilair is vervangen. Met de installatie van de tentoonstelling en de aangelegde boulevard heeft de kade aan de Rotte een metamorfose ondergaan. De herinrichting van de Zaagmolenkade maakt onderdeel uit van de ontwikkelingsvisie 'Oude Noorden aan de Rotte'. Deze ontwikkelingsvisie, voor het gebied dat omsloten wordt door het Zwaanshals, het Noordplein, de Zaagmolenkade en de Rottebocht, is tot stand gekomen in samenwerking met de deelgemeente Noord, woningcorporatie Com.wonen en de gemeente Rotterdam. (Voor meer informatie: Gemeentewerken, Mirjam Toet, tel. 010 - 489 34 58)

En verder.
presenteren wethouder Jeannette Baljeu (verkeer en vervoer) en wethouder De Koning (verkeer en vervoer, gemeente Ridderkerk) woensdag 27 juni, om 14.00 uur bij het gemeentehuis van Ridderkerk, de uitkomsten van het onderzoek naar de negen tracévarianten voor de Ridderkerklijn. Zij maken daarbij bekend welk tracé de voorkeur heeft. (Voor meer informatie: Gemeente Ridderkerk, Jos Wesdijk, tel. 0180 - 45 15 16)

is wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) op donderdag 28 juni om 11.00 uur aanwezig bij de komst van de Stena Traveller in Hoek van Holland, het tweede nieuwe schip van de Stena Line. Mevrouw Balkenende-Hoogendijk zal het schip ten doop houden. Stena Line BV is gevestigd aan de Stationsweg 10 in Hoek van Holland. (Voor meer informatie: Linda Michon, Stena Line, linda.michon@stenaline.com)

noot voor de redactie/