VVD


23-6-2007

Eerste reactie VVD op overeenstemming EU-verdrag

Han ten Broeke, woordvoerder Europese Zaken van de VVD Tweede Kamerfractie is blij dat er in vannacht overeenstemming is bereikt over een nieuw EU-verdrag.

Ten Broeke: "Het is nu echt terug naar af in de positieve zin. De doodlopende weg van een grondwet is verlaten en er komt een wijzigingsverdrag waarmee we verder kunnen. Daarin zitten de belangrijkste punten waar de VVD zich voor heeft hard gemaakt en die noodzakelijk zijn om het Nee uit 2005 te respecteren, te weten; (1) strengere handhaving van de criteria voor uitbreiding, (2) versterking van de rol van nationale parlementen en (3) scherpe afbakening van wat door Brussel en wat door onszelf kan worden gedaan.

Toch is er geen aanleiding voor EUreka-stemming, aldus Ten Broeke: "Terwijl Balkenende de vlag zat te schrappen, schrapte Sarkozy een tekst over vrije en eerlijke marktwerking. De VVD wil zeker weten dat Nederlandse belangen hiermee geen schade oplopen. Pas als we dat weten, kunnen we eindoordeel geven."

De VVD is zeer tevreden dat het voorstel dat ze zelf heeft gedaan, om de rol van de nationale parlementen te verstevigen (oranje kaart), door de regering succesvol is overgenomen. Hiermee kunnen we een begin maken met een veel betere controle op Brussel en krijgt Nederland meer zeggenschap. En ook dat komt tegemoet aan het Nederlandse Nee van 2005.