Nederland helpt in 90 minuten ruim 70.000 door aids getroffen kinderen

22 juni 2007, Den Haag - Nederlandse televisiekijkers hebben vanavond massaal gehoor gegeven aan de oproep van presentator Ivo Niehe om zoveel mogelijk kinderen, die wereldwijd getroffen worden door aids, te helpen. De oproep werd gedaan in een speciale TROS TV-Show op Nederland 1. Tijdens de uitzending meldden zich zoveel nieuwe Unicef-leden dat 70.400 kinderen direct kunnen worden geholpen.

Unicef biedt die kinderen hulp met programma's voor betere aidspreventie, -behandeling en -voorlichting en biedt zorg en bescherming voor weeskinderen. De televisie-uitzending maakt onderdeel uit van de wereldwijde Unicef-campagne 'Unite for Children, Unite against Aids'. Tijdens deze campagne vraagt Unicef aandacht voor de situatie van kinderen in de strijd tegen hiv en aids, in alle continenten, op alle fronten en in alle relevante landen.

Aan de uitzending verleenden tal van bekende internationale en Nederlandse artiesten hun medewerking. Vanuit koninklijk theater Carré riepen onder meer Trijntje Oosterhuis, Robbie Williams, Ilse de Lange, Paul van Vliet en Edwin Evers het kijkerspubliek op om te helpen. Vooraf werd het doel gesteld om met de televisie-uitzending 40.000 kinderen te helpen. Met 8.800 nieuwe leden voor Unicef is dat aantal fors overschreden. Met een lidmaatschap van 10 euro per maand kan Unicef direct 8 kinderen helpen.

Kinderen hebben het meest te lijden onder de wereldwijde aids-epidemie, maar worden nog nauwelijks bereikt met zorg en hulp. Van alle kinderen die direct of indirect zwaar te lijden hebben onder de aids-epidemie, krijgt meer dan 90 procent geen hulp of steun van buitenaf. Ze staan er alleen voor. Daarom blijft Unicef Nederland de komende jaren in juni onder het motto 'Unite for Children, Unite against Aids' campagne voeren.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Daarnaast lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind.


* * * *