Socialistische Partij

Partijraad SP vraagt Yildirim lijstvolgorde te respecteren

23-06-2007 * De kwestie rond de twaalfde Eerste-Kamerzetel van de SP is vandaag tot een voorlopig einde gekomen. Het Overijsselse Statenlid Düzgün Yildirim heeft gezegd al zijn functies voor de SP neer te leggen, nadat de partijraad hem massaal had opgeroepen alsnog af te zien van zijn Eerste-Kamerzetel, die hij op 12 juni tegen de wens van het SP-bestuur innam.

Yildirim kon, door de voorkeurstemmen van 3 Overijsselse collega-Statenleden en 2 die door hemzelf waren uitgebracht, formeel aanspraak maken op een senaatszetel. Het SP-bestuur vroeg hem echter om daar van af te zien en de lijstvolgorde te repecteren die al in maart jl. unaniem en onweersproken door de SP-partijraad (het hoogste democratische orgaan van de partij) was vastgesteld. Yildirim wilde de kwestie vandaag bespreken met de ledenvertegenwoordigers op de partijraad van de SP.

De ledenvertegenwoordigers konden na een discussie stemmen over de vraag of de partijraad Yildirim moest vragen of hij de lijstvolgorde wilde respecteren en zijn zetel wilde afstaan. De overgrote meerderheid, 991 gewogen stemmen, steunde dit voorstel, 38 niet. Yildirim kondigde daarop aan zijn werkzaamheden voor de SP te zullen beëindigen. Tiny Kox, voorzitter van de SP-senaatsfractie, gaat ervan uit dat Yildirim de voorzitter van de Eerste Kamer zal laten weten zijn zetel op te geven.