Regering.nl

AKKOORD OVER NIEUW EUROPEES VERDRAG

De Europese lidstaten hebben een akkoord bereikt over een nieuw Europees verdrag. Volgens minister-president Balkenende is 'recht gedaan aan de opvattingen die bij een groot deel van de bevolking leven over Europa'.

De Europese regeringsleiders bereikten het akkoord over de inhoud van een nieuw verdrag op zaterdag 23 juni 2007 in Brussel.

Het nieuwe verdrag is een wijzigingsverdrag, gericht op concrete verbeteringen. 'We hebben nu een gewoon verdrag, zonder pretenties, maar met ambities', aldus Balkenende.

Na afloop van de Europese top sprak minister-president Balkenende van een 'taai gevecht'. 'Er stond veel op het spel. Voor Nederland en voor alle lidstaten. Maar we zijn er uiteindelijk met elkaar uitgekomen. Nederland en Europa kunnen verder', aldus Balkenende.

'Nederland kan verder, omdat er echt iets heel anders ligt dan twee jaar geleden. Er is recht gedaan aan de opvattingen die bij een groot deel van de bevolking leven over Europa.'

'Europa kan verder, omdat het zich concentreert op die dingen die we echt samen moeten oplossen. We hebben spelregels afgesproken waardoor we als Unie van 27 landen slagvaardiger kunnen zijn.'

Volgens Balkenende is 'gezamenlijk succes geboekt met één winnaar: de inwoner van Europa'.

Resultaten
De minister-president noemde enkele punten die de lidstaten van de Europese Unie zijn overeengekomen:

* Er komt een sterkere rol voor nationale parlementen. Als er in meerdere landen problemen zijn met plannen van de EU, dan kunnen de parlementen voorkomen dat de plannen doorgaan. Ook krijgt een nationaal parlement langer de tijd om te beoordelen of een voorstel een zaak is van de EU of van het land zelf.
* De lidstaten hebben beter vastgelegd dat Europa zich aan haar eigen afspraken houdt als het gaat om uitbreiding.
* Lidstaten blijven verantwoordelijk voor de inrichting van de eigen publieke voorzieningen (bijvoorbeeld de gezondheidszorg of het volkshuisvestingsbeleid).

* De grenzen tussen wat Europees en wat nationaal moet gebeuren, zijn beter afgebakend. Er komt bijvoorbeeld op het terrein van familierecht pas Europees beleid met
meerderheidsbesluitvorming als alle lidstaten, inclusief parlementen, het daarmee eens zijn.

* Belangrijke zaken, zoals het tegengaan van klimaatverandering, komen in het verdrag. Daarmee wordt onderstreept dat de EU een voortrekkersrol speelt op dat punt.

* Zaken die niet echt nodig zijn, komen niet in het Verdrag. Zo zijn de Grondrechten niet integraal opgenomen, maar de rechten uit het Handvest zijn wel bindend gemaakt. Rechten van Nederlandse burgers zijn nu beschermd ten opzichte van de Europese Unie.

Daarnaast noemde Balkenende een aantal goede punten uit het Grondwettelijk verdrag die overeind blijven:

* De Europese Unie wordt slagvaardiger. In het buitenlands beleid worden bijvoorbeeld diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en handel bij elkaar gebracht.

* Er komt intensievere samenwerking om grensoverschrijdende problemen op te lossen (zoals criminaliteit en terrorisme). Daarbij gaat de EU werken met meerderheidsbesluitvorming.

Balkenende: 'Met dit Verdrag zetten Nederland en Europa een belangrijke stap vooruit. Dat zal het kabinet met overtuiging uitdragen. Met dit resultaat is voluit recht gedaan aan zorgen van de Nederlandse bevolking die rond het referendum naar voren kwamen.'