Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Spetterplezier door regen tijdens NK Buitenspelen

88 buitenspeelclubjes strijden om titel Buitenspeelkampioen 2007 in Olympisch Stadion

Rotterdam/Amsterdam, 23 juni 2007 - Tijdens de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen streden vandaag 88 buitenspeelclubjes uit het hele land om het buitenspeelgoud in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Na het spelen van diverse crazy en dirty competitiespellen zoals 'Zeepbal, 'Modderrace' en 'Spuitvoetbal' mochten De Dolle Huttenclub uit Amsterdam en het clubje De Cocktails uit Cothen zich 'Nederlands Kampioen Buitenspelen 2007' noemen in respectievelijk de leeftijdscategorieën 5 tot 10 jaar en 10 tot 12 jaar. Zij kregen de hoofdprijs onder andere uitgereikt uit handen van de Raad van Vies en Erica Terpstra, voorzitter van de nationale sportkoepel NOC*NSF.

Het kampioenschap werd geopend door wethouder Sport van de gemeente Amsterdam Carolien Gehrels en diverse topsporters waaronder schaatser Mark Tuitert. De dag werd afgesloten met een spetterend optreden van rapper Ali B. Dit sport- en spelevenement wordt jaarlijks georganiseerd door de OMO Buitenspeelbond, een initiatief van NOC*NSF en wasmiddelenfabrikant OMO.

"Buitenspelen is niet alleen gezond maar vooral ontzettend leuk. In Nederland spelen kinderen het minst buiten van heel Europa. Jammer, want in een stad als Amsterdam zijn er wel veel mogelijkheden. Daarom vind ik als wethouder Sport dat er meer aandacht moet komen voor buiten spelen, sporten en bewegen want veel kinderen zijn te dik of eten slecht. Ik ben trots dat Amsterdam gastheer is van het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen. Zo krijgen kinderen weer een mooi evenement en is er tegelijkertijd aandacht voor onderwerpen als sport en gezondheid!", aldus Carolien Gehrels, wethouder Sport van de gemeente Amsterdam.

Zo'n 700 kinderen uit het hele land gingen vandaag met elkaar de strijd aan voor het buitenspeelgoud. Ze werden daarbij langs de lijn en vanaf de tribune aangemoedigd door ongeveer 500 enthousiaste familieleden en vrienden. Ook werden zij gedurende de hele dag begeleid door topsporters Bryan van Dijk (judoka), Mark Tuitert (schaatser), Bram Lomans (trainer en voormalig hockeyprofessional) en een lid van het nationaal herenvolleybalteam. Zij begonnen de dag met een warming-up met alle deelnemende clubjes. De competitie bestond uit het spelen van buitenspeelspellen in twee spannende competitierondes waarvoor elk clubje per spel punten kon verdienen. Op basis van het totaal aantal punten gingen zes clubjes door naar de finale waar het finalespel gespeeld werd.

Meest vieze clubje
Naast de titel 'Nederlands Kampioen Buitenspelen 2007' werden vandaag ook andere prijzen uitgereikt. Zo werd het buitenspeelclubje Zwijnen Boys uit Houten door de Raad van Vies, de officiële adviesraad van de OMO Buitenspeelbond, uitgeroepen tot meest vieze buitenspeelclubje van de dag. Ons familietje uit Ridderkerk kreeg uit handen van Jantje Beton de prijs voor het clubje met het meest creatieve buitenspeelspel.

De OMO Buitenspeelbond
Uit recent onderzoek van de Buitenspeelbond blijkt dat kinderen de afgelopen twee jaar minder zijn gaan buitenspelen. In 2005 bleek al dat Nederlandse kinderen relatief weinig spelen en veel binnen zitten, terwijl buitenspelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. De OMO Buitenspeelbond, die inmiddels ruim 280.000 leden telt, ontplooit verschillende activiteiten die tot doel hebben kinderen en hun ouders te stimuleren meer (buiten) te spelen. Van deze activiteiten is het NKB verreweg de grootste happening.

Einde Bericht


---

Noot aan de redactie (