Ingezonden persbericht


Uitreiking Molenpenning 2007

Minimolensteen als waardering voor bijzondere inzet

Op zondag 24 juni wordt tijdens het Jaar van de Molens de tweejaarlijkse Molenpenning uitgereikt. Deze 'minimolensteen' is een blijk van waardering van de Molenstichting Limburg voor een persoon of stichting die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de Limburgs molens én molenaars. De voorzitter, de heer P.W. Willekens, heeft de erespeld al klaar liggen om te overhandigen. De uitreiking is om 15.00 uur in de pittoreske Leumolen in Nunhem.

De tweejaarlijkse molenpenning is een initiatief van de Molenstichting Limburg, een stichting die zich inzet voor het behoud van molens en het werk van molenaars in Limburg. Met de steun van Provincie Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg is al veel werk op dit gebied verzet. Limburg telt vele molens, stuk voor stuk bijzonder en vaak gelegen op prachtige groenlocaties. Sommige molens springen eruit door hun historie of uniciteit. Neem nou de molen 'Nooit Gedacht', al vijf generaties lang in beheer van de familie Michels en met de enige vrouwelijke molenaar in Limburg aan het 'rad'. Of de Torenmolen in Gronsveld, waarvan er maar vier in heel Nederland zijn. Alhoewel de meeste molens geen graan meer maken op dagelijkse basis en voor de eigen brood,- of levensvoorziening, gebeurt er nog veel in 'molenland': exposities, rondleidingen, leuke en educatieve activiteiten voor kinderen en de meeste molens maken onderdeel uit van verfrissende fietsroutes. De molenaars doen er echt veel aan om hun molens levend te houden. Daarbij worden ze geholpen door de Molenstichting Limburg. De Molenpenning is door de Molenstichting Limburg in het leven geroepen om tweejaarlijks de inspanningen van één molenaar in het bijzonder onder de aandacht te brengen. 'Molenwerk' is vaak vrijwilligerswerk. De penning, in de vorm van een minimolensteen met daarop o.a. het vignet van de Limburgse Molenstichting en de naam van de laureaat gegraveerd, is een blijk van waardering voor dit vrijwillige werk. Eerdere ontvangers van de molenpenning zijn de stichting Leonardusmolen in Maasbracht, Jan Ficq, Piet van Bussel, Jo Meessen, Joep Derckx en Jaap Kuitert. Wie hem dit jaar krijgt, is bij de Molenstichting natuurlijk al bekend. Wie het wil weten, kan naar de uitreiking komen op 24 juni om 15.00 uur bij de pittoreske Leumolen, Leumolen 3 in Nunhem (gemeente Leudal).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NOOT VOOR DE PERS

De laureaat is op zondag 24 juni bij de uitreiking aanwezig. Er is dan uitgebreid gelegenheid voor interviews. Contactpersoon: Jo van Herten (Molenstichting Limburg), t: 06 - 54 61 37 55. Bezoek ook onze website: www.limburgsemolens.nl met meer informatie over de Molendagen, de speciale molenactiviteiten en fiets/autoroutes. E-mailen kan natuurlijk ook, e: info@limburgsemolens.nl

---- --