Uniek wapen komt naar Nederland


ETTEN-LEUR, 20070614 -- Op 24 juni 2007, tijdens de `Hoogtijdagen der Schuttersgilden' in Etten-Leur, zal het Sint Joris Gilde uit Kalmthout-België demonstraties geven in het schieten met het eeuwenoude wapen, de voetboog. Dit is uniek voor Nederland, daar dit wapen hier niet meer in gebruik is.

Naast de kruis-, hand- en balansboog, ook wel Sint Jansboog genoemd, zal de voetboog, die reeds in de veertiende eeuw werd gebruikt, een belangrijk onderdeel zijn van de schietwedstrijden. De `Hoogtijdagen der Schuttersgilden' is daarmee bijzonder verheugd dat het Sint Joris Gilde bereid is gevonden om dit uitzonderlijke wapen en de kracht daarvan aan het publiek te tonen. Op een afstand van 80 meter zal men op doel gaan schieten en het vermogen en zuiverheid van dit bijzonder wapen tonen.

Dat het St. Joris Gilde niet alleen dit historische wapen en het gebruik ervan in stand probeert te houden, bewijst het feit dat dit Gilde ook het oude Kempische en Brabantse volksdansen beoefend. Het Kadreel [vierkant] dansen wordt door 8 koppels uitgevoerd en ze zijn hiermee behoeders van het boerendansen dat 100 tot 150 jaar geleden nog werd uitgevoerd. Tijdens de `Hoogtijdagen der Schuttersgilden' zullen zij, onder begeleiding van een accordeonist, een aantal optredens verzorgen.





Ingezonden persbericht