Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Zomerkunstweken 2007 in het Glaspaleis

'Mijn thuis, mijn wereld': 53 kunstenaars uit de regio

Van zondag 24 juni t/m zaterdag 11 augustus organiseert Glaspaleis Heerlen in navolging van de succesvolle Amateurkunstweken in 2006, de Zomerkunstweken 2007. Tijdens deze weken exposeren 53 amateurkunstenaars uit de regio Parkstad met een of meerdere werken in het Glaspaleis. Het initiatief voor de Zomerkunstweken is in het leven geroepen om amateurkunstenaars uit de regio een plek te bieden om te exposeren. De tentoonstelling is op verschillende locaties in het Glaspaleis te bezichtigen; in de hal, vitrine en op niveau +1. De opening van de expositie vindt plaats op zondag 24 juni om 12.30 u in het Glaspaleis Café.

Thema

Het thema van de Zomerkunstweken 2007 is 'Mijn thuis, mijn wereld'. 'Thuis' en 'thuisblijven' zijn uitgangspunten bij dit thema. Vragen hierbij zijn: hoe geven de kunstenaars met het werk hun wereld weer? Wat betekent thuis voor ze? In de kunstwerken is te zien hoe iedere kunstenaar zijn eigen visie op 'thuis' en 'wereld' vertaald. Ze laten zien hoe ze door het thema 'Mijn thuis, mijn wereld' worden geraakt.

Werving en selectie

Tot 3 mei liep de inschrijving voor de Zomerkunstweken. Alle amateurskunstenaars uit de regio Parkstad konden zich inschrijven. Een deskundige jury, bestaande uit dhr. Tobias Duysens, dhr. Jos Vandebrouck en dhr. Helmut Jöcken, heeft uit de vele inzendingen en een selectie gemaakt. Van de 267 ingezonden foto's van ongeveer 65 verschillende kunstenaars zijn er na twee rondes een aantal werken uitgekozen die een plek krijgen in het Glaspaleis.

De expositie

Er zullen 53 kunstenaars exposeren met in totaal 116 werken. De geëxposeerde werken lopen uiteen van schilderkunst tot beeldhouwwerk, van videokunst en pentekeningen tot fotografie. Evenals vorig jaar sprak de jury zich lovend uit over de kwaliteit van de ingezonden werken, zo vertelt jurylid Helmut Jöcken: 'Er is dit jaar weer veel kunst op niveau, er zijn geen stereotypen in de werken te zien. Er is dan ook geen standaardkunst te vinden tussen de geselecteerde werken, de kunstenaars gaan dieper op de materie in. Je moet bij veel werken goed kijken en nadenken, dat maakt het een interessante expositie. Ook is de expositie dit jaar zeer gevarieerd. In 2006 zat men dichter bij elkaar qua uitingen van het thema. Dit jaar varieert het zowel in themabeleving als in techniek'.

Openingstijden Glaspaleis: ma-za 9-23 u, zo 11-17 u

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel, Café en Restaurant Glaspaleis.

Glaspaleis, venster op cultuur - Bongerd 18 Heerlen - 045-5772200 - www.glaspaleis.nl www.glaspaleis.tv

////////////////////////////
informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz, j.schmeitz8@heerlen.nl tel. 045-5772203 Charlotte Berkhout, c.berkhout@heerlen.nl tel. 045-5772203


---- --