NPS/VARA/VPRO

24 juni 2007

www.buitenhoftv.nl

Nieuwe gasten bij Buitenhof in het debat over Europa

Een einde aan de Europese crisis?

Na zware marathononderhandelingen van een dag en een nacht, bereikten de 27 landen van de Europese Unie zaterdagmorgen om 05.00 uur op het nippertje toch nog overeenstemming over een nieuw EU-verdrag. Zelfs grootste dwarsligger Polen stemde na zware Franse en Britse druk in met het voorstel van EU-voorzitter Duitsland.

De Europese grondwet is definitief van de baan: in plaats daarvan komt er een 'wijzigingsverdrag'. De Europese vlag en het volkslied komen niet meer voor in de tekst, de EU-minister van Buitenlandse Zaken krijgt een andere titel en de nationale parlementen krijgen meer invloed op de Europese wetgeving.

Met het nieuwe verdrag lijkt een voorlopig einde te komen aan de crisis waarin de EU sinds het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de grondwet verkeerde. Maar verschilt dit nieuwe verdrag nu echt van de grondwet of zijn er alleen oppervlakkige veranderingen afgesproken? Wat heeft Nederland met deze uitkomst concreet weten te verzilveren en wat is de toekomstige betekenis ervan voor ons land? Moet er een nieuw referendum komen en hoe staat het eigenlijk met de positie van Nederland in Europa?

Een debat over alle Europese ins en outs met: de vers uit Brussel teruggekeerde staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans, staatssecretaris Peter Altmaier uit Duitsland, die lid is van het CDU en adviseur van bondskanselier Angela Merkel, en hoogleraar openbare financiën en Europa-scepticus Flip de Kam.

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

Buitenhof zondag 24 juni 2007, 12.10 uur, Nederland 1. Presentatie: Peter van Ingen
Columniste: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Barbara Coolen, Peter van Ingen, Jan van Friesland, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Agnes Verweij

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.

Uitzending: 24 juni 12.10-13.00 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.20 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column en het idee nog eens rustig nalezen.