Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Noorwegen blijft verbod op commerciële walvisjacht negeren

Recente cijfers tonen aan: Noorwegen doodt elke drie uur een walvis
Den Haag, 24 juni 2007 - Noorse walvisjagers doden elke drie uur een walvis. Dat concludeert World Society for the Protection of Animals (WSPA) uit cijfers van het Noorse tijdschrift Fiskeribladet. Vorige week blijken in de Noorse wateren in zeven dagen wederom 61 walvissen te zijn geharpoeneerd. Sinds het jachtseizoen op 1 april 2007 begon, zijn in totaal 226 walvissen door de Noren gedood. Met haar voortdurende walvisjacht negeert Noorwegen het verbod op de commerciële walvisjacht uit 1986 van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).

Ondanks het moratorium op de commerciële walvisjacht, kent Noorwegen zichzelf een quotum toe van 1052 walvissen per jaar. Dat betekent dat er dit jaar nog 826 walvissen dreigen te sterven in de Noorse wateren. Een deel van het vlees van de walvissen wordt door de Noren gebruikt voor consumptiedoeleinden in eigen land, een ander deel ligt ongebruikt opgeslagen in pakhuizen.

WSPA zet alles in het werk om de Noorse walvisjacht te stoppen vanwege de wreedheid die ermee gepaard gaat. De Noorse walvisjagers jagen met harpoenen, een methode die in de afgelopen honderd jaar nauwelijks is ontwikkeld. Soms duurt het meer dan een uur voordat de walvis uiteindelijk sterft.

Sandra Albers van WSPA: "Het is zeer tragisch dat de regels die gelden in de Noorse slachthuizen niet worden toegepast bij de walvisjacht. Het gaat tenslotte in beide gevallen om commerciële vleesproductie. De Noorse overheid zou moeten ingrijpen om deze inhumane jacht te stoppen. Daarvoor is absoluut draagvlak. Uit een opiniepeiling van WSPA eind maart 2007 blijkt dat tweederde van de Noren het onacceptabel vindt dat walvissen na het harpoenschot een langdurige doodsstrijd moeten voeren."

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 802 organisaties in meer dan 147 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. WSPA is in Nederland 13 jaar actief en heeft 70.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden.
Zie voor meer informatie www.wspa.nl

Meer informatie (