Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Nieuw gebouw voor Tandheelkundefaculteit VU en UvA

Eerste paal ACTA

Op maandag 25 juni a.s. wordt om 15.00 uur de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), de gezamenlijke faculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De activiteit vindt plaats op bouwlocatie aan de De Boelelaan, naast de polikliniek van het VUmc.

Namens beide universiteiten houdt VU-collegevoorzitter René Smit een korte inleiding. Maarten van Poelgeest, wethouder van Ruimtelijke Ordening, geeft aansluitend zijn visie op de ontwikkelingen in het VU-kwartier en aan de Zuidas Met het vullen van een wortelkanaal van een reusachtige kies, symbool voor de wortels van het nieuwe gebouw, geeft Van Poelgeest het startsein voor de bouwwerkzaamheden. In het nieuwe gebouw worden naast ACTA de opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool InHolland en de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) gehuisvest. Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw in 2010 in gebruik genomen.

Benthem Crouwel Architekten wilde de verschillende functies - zorg, onderwijs en onderzoek - in het gebouw combineren. Daarvoor is het gebouw in twee helften verdeeld, een noordelijke en een zuidelijke. In die laatste vinden de zorgfuncties plaats. Behalve een behandelgedeelte en onderwijs- en onderzoeksruimten herbergt de nieuwbouw ook een restaurant en een parkeergarage. Bovendien is er op de nieuwe locatie veel meer samenwerking met het ziekenhuis mogelijk. Het is de ambitie om ACTA te laten uitgroeien tot dé regionale tandheelkundige polikliniek van Noord-West Nederland.

Aanleiding voor de nieuwbouw is het feit dat het huidige ACTA-gebouw aan de Louwesweg niet meer voldoet aan de wensen van de gebruikers. Het gebouw is erg onderhoudsgevoelig en te klein voor de huidige aantallen studenten, patiënten en medewerkers. Daarnaast zijn de afdelingen nu verspreid over verschillende locaties in Amsterdam.