AutoRai

Volvo Cars Driving Academy â zuinig autorijden in de lift

(6/25/2007)
De Volvo Cars Driving Academy zet zich specifiek in om Volvoâs kernwaarden als veiligheid en milieu wereldkundig te maken. De vraag naar cursussen âzuinig autorijdenâ neemt constant toe. âDoor je rijgedrag te veranderen, kun je brandstof besparen en een gunstig effect op het milieu bereiken.

Veel bedrijven zien het zakelijke nut in van een cursus zuinig autorijden voor werknemersâ, zegt Tommy Andersson, hoofd van de Volvo Cars Driving Academy.

Zakelijk nut
Volvo Cars Driving Academy is een relatief onbekend onderdeel van Volvoâs activiteiten, maar bestaat al â in verschillende vormen â sinds 1989. âElk jaar bieden we een breed assortiment cursussen aan, voor zowel professionele chauffeurs als particulieren. Veilig rijden is nog steeds onze verkooptopper, maar de vraag naar zuinig autorijden neemt toeâ, legt Tommy Andersson uit.

Het Zweedse constructiebedrijf VEAB Mark & Trädgård is een van de bedrijven die zijn werknemers een cursus zuinig rijden liet volgen bij de Volvo Cars Driving Academy. âDiverse klanten stellen dat als eis als we meedingen naar een contract. Wij werken voor grote bedrijven, gemeenten en de Zweedse Rijksdienst voor het Wegverkeer. Allemaal willen ze het milieu een handje helpen, dus stellen ze eisen aan ons als leveranciersâ, zegt Håkan Persson, bestuursvoorzitter van VEAB. Hij geeft aan: âWe zijn in het bezit van het ISO 14001-milieucertificaat. Eén van onze nevendoelstellingen op milieugebied is dat alle werknemers een cursus zuinig autorijden volgen bij de Volvo Cars Driving Academy. We zien dit als een belangrijke investering.â

Een dag vol ontdekkingen
Omdat VEAB in Göteborg gevestigd is, heeft de training plaats op Volvoâs thuisbasis. Vandaag leren twaalf leerlingen tegelijk de geheimen van het economischer rijden. Het is een winderige dag en de cursisten haasten zich naar hun autoâs. Ze moeten in autoâs van de Volvo Cars Driving Academy eerst een route binnen de bebouwde kom rijden. Alle autoâs zijn uitgerust met apparatuur die exact het brandstofverbruik meet. Daarna volgt een les in zuinig rijden en moeten de cursisten exact dezelfde route opnieuw rijden om de theorie in praktijk te brengen.

Wanneer de rij Volvoâs zich in het stadsverkeer mengt, zijn verschillende VEAB-werknemers nog behoorlijk sceptisch. Zal het echt allemaal zoân verschil maken? Is het inderdaad zó simpel? Als ze even later horen wat het verschil in brandstofverbruik is tussen de eerste en de tweede rit, twijfelt niemand meer aan de voordelen van zuinig autorijden. Elke bestuurder verminderde zijn brandstofverbruik en sommigen bespaarden zelfs tijd. Er zijn zelfs cursisten die hun brandstofverbruik met meer dan 30 procent terugbrachten. Zoân groot verschil verbaast Tommy Andersson toch nogal. âDe gemiddelde brandstofbesparing is ongeveer 8 tot 10 procent, maar het is goed mogelijk om besparingen te realiseren van meer dan 15 procentâ, zegt hij.

Wanneer de cursisten van de Volvo Cars Driving Academy hun certificaat ontvangen, zijn ze meer dan voldaan. Meerdere cursisten ervaren een ware âaha-erlebnisâ. âVoortaan denk ik vooraf beter na welke route ik kies. Wegen met veel verkeerslichten, waar het verkeer vaak moet stoppen, mijd ik dan bijvoorbeeldâ, reageert tuinman Stefan Frederiksson.

Onderneming met brede basis
Door de brede bedrijfsbasis besteedt de Volvo Cars Driving Academy niet alleen aandacht aan zuinig, maar ook aan veilig rijden. Bijvoorbeeld door samenwerking met politiekorpsen in diverse landen en door cursussen aan te bieden onder winterse omstandigheden voor wintersporters in noord-Zweden en Noorwegen. âWe passen onze cursussen aan aan de wensen van de klanten en kunnen die vrijwel overal geven. Een goed voorbeeld is een vijfdaagse cursus veilig rijden, die we in Zweden organiseerden voor een Russische oliemaatschappijâ, vertelt Tommy Andersson. Hij vervolgt: âWe hebben ooit een speciale cursus gegeven voor de FBI en we hebben ook al diverse spectaculaire cursussen gegeven voor de Britse âHigh Performance Clubâ. De leden van die club willen hun rijvaardigheid uitbreiden.â

Een auto besturen onder winterse omstandigheden is voor elke bestuurder een uitdaging. Daarom is de Scandinavische winter het hoogseizoen voor de Volvo Cars Driving Academy. Het aantal instructeurs is dan het grootst. Een populair onderdeel heeft elke winter plaats in de regio Dalarna, in het noorden van Zweden. In Vasaloppet, tussen Sälen en Mora, wordt jaarlijks âs werelds grootste skicompetitie gehouden. Hier ligt ook een ijsbaan die prima geschikt is voor cursussen ârijden onder winterse omstandighedenâ.

Wat leer je tijdens een cursus ârijden onder winterse omstandighedenâ? âHet belangrijkste is de mogelijkheid om de verschillende veiligheidssystemen in de auto te gebruiken in een extreme situatie. ABS, vierwielaandrijving en antislipsystemen; de meeste mensen weten dat hun auto deze voorzieningen heeft, maar ze hebben ze nooit écht benutâ, legt Tommy Andersson uit.

âHet is beter om veiligheidssystemen in autoâs uit te proberen op een afgesloten baan dan in het verkeer. Over het algemeen krijgen we van de deelnemers positieve reacties te horen als âO, werkt dat zó?â.â

Elke winter krijgen toeristen in het Zweedse skioord Sälen de kans om hun rijvaardigheid in winterse omstandigheden te verbeteren. Het Volvo Cars Demo Center is het grootste deel van het seizoen in touw om autoâs voor de cursussen te leveren. Gedurende enkele weken kunnen toeristen ook op de met bossen omzoomde ijsbaan rijden onder leiding van instructeurs van de Volvo Cars Driving Academy. âWe lenen niet alleen autoâs uit aan skioorden om uiteindelijk meer Volvoâs te kunnen verkopen; we willen ook het veiligheidsbewustzijn van de mensen vergroten.â

Lapland lonkt
Volgens Tommy Andersson zijn de meeste veiligheidsvoorzieningen in autoâs het gemakkelijkst in de winter te testen. Dit wordt door de marketingafdeling van Volvo benut door een verscheidenheid aan klantenevenementen te organiseren. Afgelopen winter werden Volvo-rijders uit diverse landen uitgenodigd om naar Lapland te komen. Hier konden ze volop kennismaken met de Scandinavische winter met zijn Noorderlicht, het IJshotel en het extreem sturen op ijs met de Volvo Cars Driving Academy.

âEr waren deelnemers uit landen als Japan, Canada en Nederland. Ze kregen de gelegenheid hun vaardigheden van het rijden op ijs uit te testen op een dichtgevroren meer. Dit waardeerden ze enorm; voor veel mensen was dit het hoogtepunt van hun reisâ, zegt Tommy Andersson.

De toekomst voor zuinig rijden
De Volvo Cars Driving Academy gaat door met het aanbieden van een breed gamma cursussen. Tommy Andersson voorspelt dat het aantal cursussen âzuinig autorijdenâ verder zal toenemen. âWe willen ons meer toeleggen op milieuvriendelijk, zuinig rijden. Momenteel zijn we bijvoorbeeld in gesprek over samenwerking met bedrijven en gemeenten betreffende hun bedrijfsautoâs. Het is slechts een kwestie van tijd voor ze beseffen wat er te winnen valt als hun werknemers zuiniger rijdenâ, concludeert hij.

Feiten:

Tien simpele tips om zuiniger te rijden:

1. Start de auto met zo min mogelijk gas.
2. Schakel vlot op.

3. Houd een constante snelheid aan.

4. Vermijd echt hoge snelheden.

5. Laat de motor van uw auto niet nodeloos stationair draaien (het is lonend de motor af te zetten als u ergens langer dan twintig seconden stilstaat).

6. Rem af op de motor.

7. Rem niet onnodig.

8. Houd uw banden altijd op de juiste spanning (dit bespaart zowel banden als brandstof).

9. Rij niet onnodig rond met een skibox op het dak van uw auto.
10. Rij niet constant met onnodige bagage aan boord.