Unicef verwelkomt Iraaks onderzoek naar omstandigheden in kindertehuizen
25 juni 2007, Amman/Genève/New York - Vorige week toonden de journaals schokkende beelden van ernstig verwaarloosde kinderen in een Iraaks tehuis. Unicef verwelkomt een door de Iraakse premier aangekondigd nationaal onderzoek naar de levensomstandigheden van kinderen in tehuizen.

Unicef roept de Iraakse overheid op dit onderzoek zo snel mogelijk te starten. Het gaat niet alleen om de levensomstandigheden in kindertehuizen, maar ook om die van kinderen in gevangenissen. Het opzetten van een monitoringsysteem heeft de hoogste prioriteit. Daarnaast moeten de vaardigheden van verzorgers worden verbeterd en moet in gemeenschappen versneld voor alternatieven voor kindertehuizen gezorgd worden.

Kinderen met handicaps meest kwetsbaar Het welzijn van de kinderen in Irak lijdt danig onder het voortdurende geweld en het feit dat veel mensen door de oorlog ontheemd zijn geraakt. Gezinnen krijgen het amper voor elkaar om hun eigen kinderen te voeden en naar school te sturen en de zorg voor bijvoorbeeld wezen kunnen ze er niet bij hebben. Door de afname van gekwalificeerde medewerkers, daalt de kwaliteit van de zorg in tehuizen. Vooral kinderen met handicaps, waarschijnlijk de meest kwetsbaren in Irak, lijden daaronder.

De meerderheid van de Iraakse bevolking heeft overigens nog steeds het beste met haar kinderen voor. Het hebben van familie vormt het sterkste wapen tegen uitbuiting en misbruik, vooral in tijden van conflicten en geweld.