FNV

visual

25-6-2007 Ouderen willen blijven werken

Komende woensdag praten vakbonden, kabinet, gemeenten en werkgevers over werkgelegenheid op de participatietop. Een van de groepen die nu nauwelijks nog aan de slag komt, zijn de oudere werknemers.

Madzy van der Kooij (foto) is 57 jaar. Na lang solliciteren vond ze een baan. Ze is een uitzondering. De meeste werkgevers nemen geen oudere sollicitanten meer aan.

Wie voor 1960 geboren is, maakt al bijna geen kans. Eeuwig zonde, vindt de vakbond FNV. Op donderdag 7 juni praat de FNV in Den Haag met werkgevers en regering over een Zevenpuntenplan om meer mensen aan het werk te helpen.

Madzy van der Kooij uit Zwolle is dolblij. Sinds twee weken heeft ze een nieuwe baan bij het Studiecentrum Rechtspleging (SSR). Ze werkt als cursusmanager. Vijf dagen per week, op haar eigen niveau. Precies wat ze wilde.

Madzy werkte jarenlang bij onder meer IBM. De laatste anderhalf jaar was ze werkloos. Ze solliciteerde zich suf. Maar ze werd niet eens uitgenodigd. "Iedereen zei dat je als oudere alleen nog maar via een kruiwagen aan een baan komt."

Groot was haar verrassing toen ze bij SSR op sollicitatiegesprek mocht komen én werd aangenomen. Madzy: "Er werken veel jonge mensen. Als oudere pas ik goed in het team. Ik ben een stabiele factor. Mijn kinderen zijn het huis uit. Zwangerschaps- of ouderschapsverlof heb ik niet meer nodig. En ik kan goed relativeren. Ik maak me niet meer zo druk als iets mis gaat."

Personeelschef Jan Verstegen heeft Madzy aangenomen. "Ik kijk niet naar de geboortedatum", zegt hij. "De juiste combinatie van opleiding en ervaring, daar gaat het om. En wat wij heel belangrijk vinden is een goed evenwicht tussen jong en oud."

Madzy wil nog zeker doorwerken tot haar 65e. `Ga toch leuke dingen doen met je kleinkinderen', zeiden kennissen. Maar ik verheug me nu al op de bijscholingscursussen die ik mag gaan volgen."

Agnes Jongerius is voorzitter van de vakcentrale FNV. Zij zegt: "Ik vind het jammer dat niet meer werkgevers het voorbeeld volgen van SSR. Met hun ervaring zijn ouderen een aanwinst voor elke organisatie. En uit onderzoek weten we dat ze zich minder vaak ziek melden dan jongeren." Toch zijn steeds meer werknemers boven de 45 werkloos.

Daarom wil Agnes Jongerius dat werkgevers en regering beloven om meer te investeren in oudere werknemers. Zodat die weer aan het werk komen en op een gezonde manier aan het werk blijven. Dat levert veel extra arbeidskrachten op.

De FNV wil meer. Ze wil ook afspraken over extra banen voor etnische minderheden en jongeren. Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en vrouwen met een deeltijdbaan.

Agnes Jongerius: "Werk is belangrijk. Het biedt mensen de gelegenheid zich te ontplooien. Het maakt economisch onafhankelijk en bevordert integratie."

Dit wil de FNV:
1. Houd en haal oudere werknemers binnen
2. Opplussen kleine deeltijdbanen. Lees alle zeven punten op: www.iedereenmeedoen.nl

Right 2 unite