Openbaar Ministerie

Minderjarige jongens veroordeeld voor geweld tegen politie

25 juni 2007

De rechtbank in Lelystad heeft afgelopen vrijdag drie jongens veroordeeld tot 120 (waarvan 30 dagen voorwaardelijk), 90 en 45 dagen jeugddetentie voor belediging en geweld tegen de politie. Tijdens het incident in maart 2007 in Emmeloord waren de jongens allemaal minderjarig, twee 17 jaar en een 15 jaar.

De jongens hebben tot aan de zitting in voorlopige hechtenis gezeten. Hiermee is de aanpak van de strafbare feiten die de jongens pleegden, verlopen zoals het is afgesproken in het geweldprotocol tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Daarin staat dat als er wettelijke mogelijkheden zijn en de ernst van het feit daartoe aanleiding geeft, verdachten van geweld tegen de politie worden voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. In andere gevallen, waarin geen voorlopige hechtenis mogelijk is, is er extra aandacht voor de zaak door een snelle afdoening van de zaak. Tijdens de zitting worden hogere straffen geëist zoals de landelijke beleidslijn bij geweld tegen overheidsdienaren bepaalt.

Op de avond van het incident, op 25 maart 2007, volgt de politie een groepje luidruchtige jongeren in het centrum van Emmeloord. Sommigen in de groep zijn erg uitdagend richting de politie; anderen proberen juist wat te kalmeren. Uiteindelijk beledigt een van de jongens de politie. Als die de jongen daarop aan willen houden, verzet hij zich door te duwen en te trekken en de agent tegen zijn hoofd te slaan. Een jongere broer gaat zich ermee bemoeien en duwt en trekt ook. De derde jongen trapt een van de agenten. De drie kunnen alleen met pepperspray tot rust worden gebracht. De oudste jongen wordt direct aangehouden, de andere twee later.