Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 25 juni 2007

uitbraak zeehondenziekte in Denemarken

Op het eiland Anholt in het Deense Kattegat is de zeehondenziekte (phocine distemper virus) uitgebroken. De ziekte kan zich verspreiden en ook de zeehondenpopulatie in de Waddenzee bedreigen.

Op 23 juni meldde het Danish Forest and Nature Agency te Kopenhagen dat er op Anholt 41 dode zeehonden zijn gevonden. Dat zijn er meer dan er normaliter in dezelfde periode gevonden worden. Deense onderzoekers melden nu dat de dieren zijn gestorven aan de zeehondenziekte, veroorzaakt door het phocine distemper virus.

zeehondenopvang van Ecomare

De Texelse dierenarts Loek van Vliet overlegt met viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit Rotterdam welke maatregelen Ecomare moet treffen. Osterhaus ontwikkelde in 1988 een vaccin tegen het virus dat de zeehondenziekte veroorzaakt.

De afgelopen vier weken zijn vier jonge gewone zeehonden opgevangen in Ecomare, waarvan er drie te vroeg geboren zijn. De quarantaine maatregelen blijven van kracht. Net als altijd wordt het bloed van de jongen onderzocht in de Erasmus Universiteit. Wellicht worden deze dieren extra ingeënt tegen de zeehondenziekte.

Daarnaast heeft Ecomare nog ongeveer twintig gewone zeehonden permanent in haar centrum. Misschien moet worden onderzocht of deze dieren nog voldoende antistoffen tegen de zeehondenziekte in hun bloed hebben. Anders kunnen ze opnieuw ingeënt worden.

vorige zeehondenziekte

De vorige keer dat de zeehondenziekte in Nederland huishield was in 2002. De ziekte verspreidde zich in drie weken van Denemarken naar Nederland. Ongeveer de helft van alle gewone zeehonden stierf. Grijze zeehonden blijken beter bestand te zijn tegen deze ziekte.

als mensen een aangespoelde zeehond zien

Uit de folder die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in 2002 verspreidde:


· Laat de zeehond met rust. Ga niet naar het dier toe. Raak het niet aan.


· Houd uw hond aangelijnd. Het virus is niet besmettelijk voor mensen, wel voor honden.

Zeehond in Noord-Holland of op Texel: bel met Ecomare: 0222-317741.

Zeehond elders aan de kust: bel met Zeehondencrèche Lenie 't Hart: 0595-526 526.

///////////////////

Nadere informatie: Ecomare, Just van den Broek en Renée Smal

Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44

justvandenbroek@ecomare.nl reneesmal@ecomare.nl, www.ecomare.nl

Ecomare werkt aan natuurbescherming in wadden en Noordzee door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden.