Gemeente Den Haag

Op donderdag 21 juni presenteert wethouder Rabin Baldewsingh (Leefbaarheid) de vernieuwde volautomatische beachcleaners die het Scheveningse en Kijkduinse strand vanaf dit jaar schoonmaken. De speciale strandploeg van de gemeente geeft een demonstratie van deze beachcleaners, waarbij ook de wethouder een baantje zal trekken. Den Haag is de enige gemeente waar s zomers maar liefst zes combinaties van tractoren en beachcleaners iedere nacht veertien kilometer strand schoonmaken.

Werking beachcleaner
Het strand van Scheveningen en Kijkduin wordt al vijf jaar schoongemaakt met beachcleaners. Dit zijn grote zeefmachines, die het zand tot ongeveer tien centimeter diep opscheppen. Het zand met afval komt terecht op een roterende zeef. Het zand valt door de zeef en het afval komt via een lopende band terecht in een opvangbak. Een volle opvangbak wordt geleegd in de laadbak op de beachcleaner.

Vernieuwingen
De vernieuwingen aan de beachcleaners zijn op basis van de ervaringen van Den Haag in de afgelopen jaren doorgevoerd. Zo zijn er twee extra wielen aan de beachcleaner toegevoegd. De tocht door het mulle zand verloopt hierdoor soepeler en er kan nog meer afval in één keer worden opgepakt. Hiernaast zijn aanpassingen doorgevoerd die de nachtelijke tochten nog veiliger maken. Meer spiegels en meer verlichting verbeteren het zicht van de bestuurder.

Nachtelijke schoonmaak
Het schoonmaken van het Haagse strand gebeurt op drie manieren. Zes tractoren met beachcleaners zeven het zand. Hiernaast rijden er twee vrachtwagens rond die de afvalbakken legen. Bij elkaar staan er ruim 300 afvalbakken op het strand in Scheveningen en Kijkduin. Tenslotte haalt een team van mannen met knijpers het kleine vuil rond afvalbakken en strandpaviljoens weg, de plekken waar de beachcleaners niet kunnen komen. In het seizoen zijn bij elkaar zon twintig tot vijfentwintig man iedere nacht bezig met het schoonmaken van het strand.

Scheveningen beste strand
Dat de Haagse aanpak vruchten afwerpt blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek in opdracht van de ING Bank. Volgens dit onderzoek leggen Nederlanders hun badhanddoek het liefst neer op het strand van Scheveningen. Scheveningen scoort goed door 'gezellige terrassen en horeca' en de vele evenementen die er worden georganiseerd, maar het belangrijkste aspect bij de beoordeling van stranden is een schoon strand.