Voedingcentrum


Dikke buik is ongezond

25 juni 2007

Vorige week verschenen in de media berichten over buikvet. Dit zou volgens een nieuw onderzoek niet in alle gevallen zo ongezond zijn. Dit ene onderzoek, uitgevoerd met muizen, is geen aanleiding om de bierbuik te laten voor wat hij is. Het Voedingscentrum benadrukt dat het afdoende bewezen is dat overgewicht en buikvet gezondheidsrisicoâs opleveren. Het meten van de middelomtrek blijft dus een nuttig hulpmiddel om te bepalen of het verstandig is om af te vallen.

Veel vet in de buikholte, denk aan de beruchte bierbuik is een belangrijke risicofactor voor diabetes type II en hart- en vaatziekten. Een verklaring is dat buikvet fysiologisch veel actiever is dan onderhuids vet. Vet in de buikholte heeft bijvoorbeeld meer cellen per eenheid, er stroomt meer bloed door, het is gevoeliger voor hormonen en voor veranderingen in de vetstofwisseling en vetopslag. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van de verhoogde gezondheidsrisicoâs.

Vermijd verzadigd (=verkeerd vet)
Volgens het nieuwe onderzoek ligt het aan het soort buikvet of het daadwerkelijk tot hogere risicoâs leidt. Rinke Stienstra promoveerde hierop aan de Wageningen Universiteit. Als de buik is ontstaan door te veel onverzadigd (=oké) vet dan zou dit minder erg zijn dan een dikke buik door te veel verzadigd (=verkeerd) vet. Op basis van één onderzoek is het niet mogelijk om dit te concluderen. Natuurlijk is het sowieso slim om verzadigd vet te vermijden. Daarvoor heeft het Voedingscentrum een handige Vetwijzer ontwikkeld.

Meten van de middelomtrek
Naast het bepalen van de Body Mass Index blijft de omvang van de middelomtrek een goed hulpmiddel om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. De middelomtrek wordt gemeten op het smalste deel van het middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen.

Middelomtrek (in cm)

Geslacht

Beoordeling en advies

mannen

Vrouwenprobeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)

94-102

80-88

blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)

102 en hoger

88 en hoger

probeer af te vallen (verhoogd risico)
Is de middelomtrek bij mannen kleiner dan 79 cm, dan is sprake van ondergewicht. Bij vrouwen is dat het geval bij een middelomtrek kleiner dan 68 cm. Deze waarden corresponderen met een BMI van