Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Floris van Assendelft brengt titel NK Lightning Chess terug naar Nederland

Floris van Assendelft is zaterdag in Apeldoorn winnaar geworden van het zesde Open Nederlands Kampioenschap Lightning Chess. Hiermee neemt hij de titel over van de Let Daniël Fridman. In de voorondes moest Van Assendelft nog even op gang komen. In de finalegroep was de speler van Dr. Max Euwe uit Hengelo met een score van 14 punten uit 17 partijen niet meer te stoppen. De voorsprong op zijn concurrenten was groot genoeg om een ronde voor het einde al zeker te zijn van de overwinning. Zonder partijverlies in de finalegroep kon hij de beker en de titel in ontvangst nemen. Tweede en derde eindigden de IM's Thomas Willemze en Bruno Carlier, beiden met 11½ punt. Beste Apeldoorner werd IM Merijn van Delft met een eerste plaats in de tweede finalegroep.

Aan het toernooi deden dit jaar 161 spelers mee. De spelers kwamen ook deze editie van ver, zo waren er deelnemers uit België, Duitsland en Hongarije. Door de afwezigheid van enkele toppers, waaronder de winnaar van vorig jaar, was er een evenwichtig deelnemersveld. Interessant was om te zien hoe sommige jonge schakers het de gevestigde orde lastig wisten te maken. Zo werd IM Merijn van Delft vooraf door velen bestempeld als de grote titelfavoriet. Hij wist echter niet verder te komen dan de eerste plaats in de tweede finalegroep. Naar eigen zeggen was dit te wijten aan een gebrek aan concentratie.

Verrassende jeugdspelers
Wel in de eerste finalegroep kwam een aantal verrassende jeugdspelers. Tobias Kabos bijvoorbeeld wist met een bijna perfecte score in de voorrondes als nummer één de finalegroepen te bereiken. In deze finale moest hij toch zijn meerdere erkennen in de echte snelschaaktop. Andere verassingen bij de eerste achttien spelers waren Remco Sprangers (gedeelde 5e plaats), Danny de Ruiter (9e) en Arjen van Herwaarden (12e).

Winnaar Floris van Assendelft

De organisatie en deelnemers kunnen terugkijken op een vlekkeloos verlopen toernooi. Het stadhuis van Apeldoorn is al jaren de ideale locatie voor het toernooi. De inzet van vele vrijwilligers maken het toernooi tot een garantie op succes.

Naast het toernooi had de Stichting Lightning Chess in winkelcentrum Oranjerie een simultaan georganiseerd. GM Dimitri Reinderman gaf onder grote belangstelling een simultaan tegen de jeugd van schaakvereninging De Schaakmaat en het winkelend publiek. Naast de simultaan organiseerde de jeugdafdeling van De Schaakmaat in de Oranjerie een dagvullend programma. Zo werd de competitieochtend in het winkelcentrum gespeeld en speelden jeugdleden tegen het publiek.

Foto's en eindstanden zijn te vinden op de website www.lightningchess.nl.

---


---

IM titel correspondentieschaak voor Jan Willem van Willigen

Huissenaar Jan Willem van Willigen (lid van Schaakvereniging De Toren uit Arnhem) heeft als correspondentieschaakspeler de IM titel van de ICCF behaald. Hij behaalde aan bord 3 in de voorrondegroep 5 van de op de ICCF webserver gespeelde 17e Olympiade een score van 6 uit 9. Daarmee overschreed hij de IM-norm met een half punt.

Van Willigen had al eerder twee IM-normen behaald maar net niet aan de minimumeis van 24 partijen voldaan. Met het resultaat uit de Olympiade komt hij op 31 partijen, ruim voldoende dus. De titel zal hem op het ICCF Congres in oktober in Benalmadena (Spanje) worden toegekend.
---

Zevende jeugdwedstrijd tussen Zukertort Amstelveen en Engeland

In het weekend van 23 en 24 juni heeft de jeugd van Zukertort Amstelveen voor de zevende keer tegen een Engels jeugdteam gespeeld. De Engelsen kwamen met de beste spelers tot en met twaalf jaar, Zukertort met de beste spelers tot en met vijftien jaar.

In de voorafgaande zes wedstrijden had Zukertort Amstelveen vijf keer gewonnen en de Engelsen een keer. De totaalstand na zes wedstrijden was 98-88 in het voordeel van Amstelveen. Dit keer trokken de Engelsen weer eens aan het langste eind. Ze wonnen de wedstrijd op zaterdag overtuigend met 10½-5½. Op zondag kon Zutertort een sterker team op de been brengen, maar de 9-7 overwinning was toch onvoldoende om een nederlaag te voorkomen. Met 17½-14½ ging de overwinning naar Engeland. Ook het snelschaaktoernooi op zaterdagavond werd een Engelse overwinning: eerste bordspeler Brandon Clarke was de sterkste.

Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door sponsors Hotel Abina, Supermarkt Deen en niet te vergeten het Keizer Karel College dat Zukertort steeds weer in staat stelt een goede gastheer te zijn. Dankzij de concierge van het KKC kon Zukertort alle deelnemers een geplastificeerde groepsfoto uitreiken, hetgeen zeer gewaardeerd werd.