KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

25-6-2007

Bundock/Ashby winnen dertigste editie Ronde om Texel - Herbert Dercksen pakt tweede plaats op line honours

Op zaterdag 23 juni 2007 won het Nissan Pro Team Bundock/Ashby de dertigste Zwitserleven Ronde om Texel op handicap. De Australiërs startten met hun F18 Hobie Tiger als meest rechter boot en namen daarmee al direct de leiding op gecorrigeerde tijd. Op line honours kwamen Xander Pols en Tjiddo Veensta als eerste over de finish met drie uur en zestien minuten. Herbert Dercksen met crew Aaron McIntosh zijn met een tijd van drie uur en 22 minuten als tweede over de finish gekomen.

In onverwacht gunstige weersomstandigheden voeren meer dan 500 catamarans in een noodgang richting de startlijn. Met een grote snelheid vloog Daren Bundock met crew Glen Ashby als eerste over de startlijn. Al gauw volgde Dercksen die het volhield om in zijn Volvo extreme 20 zijn tweede positie te behouden gedurende het grootste deel van de Zwitserleven race.

Dercksen die de ronde voor het eerst als stuurman vaart zei: De start was zeker niet optimaal, er gingen zoveel dingen mis. Het was anders dan verwacht. Ik ben op Texel als stuurman onbekend. De wind werd steeds minder, boten met een groot zeil gingen dus voor. Maar, ik ben zeker happy dat ik op het podium sta.

McIntosh had nog niet eerder op Texel gevaren. Op de vraag aan de Nieuwzeelandse crew over de samenwerking tussen de twee antwoordde hij met een glimlach: Het had zijn momenten. Herbert leert nog als stuurman en ik leer als crew. De wind was niet sterk maar het was lekker weer en top om hier te zeilen.

Mitch Booth, die in 2004 samen met Dercksen de ronde om Texel won sloeg al in de eerste minuut na de start om. Samen met zijn partner Pim Nieuwenhuizen werd hij beschouwd als een van de kanshebbers op de titel dit jaar. Een poging tot een inhaalslag op Dercksen is niet gelukt.

De dertigste editie van de ronde van Texel kan op alle vlakken zeker succesvol genoemd worden. Van de 503 gestarte deelnemende boten kwamen er 492 over de finish. Wedstrijdleider Jaap Tirion toonde zich verheugd over de jubileumrace: Ik ben erg blij met de mooie
zeilomstandigheden van vandaag. Daarmee hebben we de soms heftige edities met schade achter ons gelaten. De toon voor de volgende dertig jaar is gezet. Vele toeschouwers hebben genoten van het weer en bonte palet aan vrolijk gekleurde zeilen op het water. Voor de zeilers geen records maar zoals McIntosh zei het is top om hier te zeilen.

Top drie overall op handicap:

1. AUS Daron Bundock/GlenAshby, F18 Hobie Tiger

2. NED Mischa Heemskerk/Bastiaan Tentij, F18 Nacra Infusion
3. FRA Jean Christoph Mourniac/Frank Citeau, F18 Hobie Tiger

Top drie overall op line honours

1. Ned Xander Pols/Tjiddo Veenstra, M20 GTI Spi

2. Ned - Herbert Dercksen/Aaron McIntosh, Volvo Extreme 20 Spi
3. Ned Jaap straakenbroek/Menno Vercouteren, Eagle 20

Internetadres: www.teamvolvoforlife.nl
E-mailadres:simon@miles.nl