CDA

ermers_.jpg&tabid=157&mid=1006] 25 juni 2007 - Nieuws - Schermers: Risicovollere geneesmiddelen bij drogisterij achter de balie verkopen

Afgelopen week sprak de kamer in een afrondend debat met Minister Klink van Volksgezondheid over de zogenaamde zelfzorgmiddelen, geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij een drogisterij of apotheek.

CDA-Kamerlid Janneke Schermers benadrukte tijdens het debat dat de patiëntveiligheid uitgangspunt moet zijn bij de vrije verkoop van geneesmiddelen. âDe CDA-fractie pleit dan ook voor een duidelijk afbakening van de groep algemeen verkrijgbare geneesmiddelen en de medicijnen die uitsluitend bij apotheken en drogisterijen verkocht mogen wordenâ, aldus Schermers. Bovendien pleitte de CDAâster ervoor om de geneesmiddelen met meer gezondheidsrisicoâs die enkel bij de drogisterij en apotheek verkocht mogen worden, gewoon vanachter de balie te verkopen.
Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de morning-afterpil, grote hoeveelheden pijnstillers en neussprays. âOm de veiligheid van kopers meer te beschermen, willen wij de garantie dat er bij de aanschaf van medicijnen voldoende informatie over de risicoâs en bijwerkingen bij gebruik ervan kan worden gegeven. Die garantie heb je alleen als je voor de aanschaf van het medicijn een medewerkster moet aanspreken om het voor je te pakken achter de balieâ, zo zei Schermers. Ze was blij met de steun die ze kreeg voor het voorstel, zodat het ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.